Finlex - Etusivulle
Työtuomioistuin

24.3.2005

Työtuomioistuin

Työtuomioistuimen ratkaisut ja lausunnot vuodesta 1970 lähtien.

TT:2005-43

Asiasanat
Tukityötaistelu, Työrauhavelvollisuuden rikkominen, Työtaistelutoimenpide, Ylityökielto
Tapausvuosi
2005
Antopäivä
Diaarinumero
R 150/04

Työntekijäliitto ja sen ammattiosastot olivat työtaistelutoimin tukeneet saman liiton toisella sopimusalalla järjestämää työrauhavelvollisuuden vastaista työtaistelua. Tukityötaistelu oli työrauhavelvollisuuden voimassa ollessa toteutettuna työehtosopimuslain vastainen toimenpide, joka kohdistui tukevia yhdistyksiä sitoviin työehtosopimuksiin kokonaisuudessaan.

TYÖTUOMIOISTUIN TUOMIO Nro 43

KANTAJA

Satamaoperaattorit ry, Helsinki

VASTAAJA

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry, Helsinki

KUULTAVAT

Rauman Satamamiehet ry, Rauma
Oulun Satamatyöntekijät ry, Oulu
Kaskisten Sataman Ahtaajat ry, Kaskinen
Hangon Satamatyöntekijät ry, Hanko
Kokkolan Ahtaajat ry, Kokkola
Kotkan Ahtaustyöntekijät ry, Karhula
Haminan Ahtaustyöntekijät ry, Hamina
Kemin Ahtaajat ry, Kemi
Inkoon Ahtaajat ry, Inkoo
Mäntyluodon Ahtaajat ry, Pori
Vaasan Satamatyöntekijät ry, Vaasa

ASIA

Työrauhavelvollisuuden rikkominen

KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA

Suullinen valmistelu 14.3.2005

KANNE

Vaatimukset

Satamaoperaattorit ry on vaatinut, että työtuomioistuin

tuomitsee Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n maksamaan hyvityssakkoa työehtosopimuslain 8 ja 9 §:n nojalla työrauhavelvollisuuden rikkomisesta,

tuomitsee Rauman Satamamiehet ry:n, Oulun Satamatyöntekijät ry:n, Kaskisten Sataman Ahtaajat ry:n, Hangon Satamatyöntekijät ry:n, Kokkolan Ahtaajat ry:n, Kotkan Ahtaustyöntekijät ry:n, Haminan Ahtaustyöntekijät ry:n, Kemin Ahtaajat ry:n, Inkoon Ahtaajat ry:n, Mäntyluodon Ahtaajat ry:n ja Vaasan Satamatyöntekijät ry:n maksamaan kunkin hyvityssakkoa työehtosopimuslain 8 ja 9 §:n nojalla työrauhavelvollisuuden rikkomisesta, ja

velvoittaa Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n sekä sen mainitut ammattiosastot yhteisvastuullisesti korvaamaan Satamaoperaattorit ry:n oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen.

Perusteet

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT päätti 19.11.2004 laajentaa 9.11.2004 alkaneen linja-autoliikenteen lakon tukitoimenpiteitä Satamaoperaattorit ry:n jäsenyrityksissä toimeenpantavalla ylitöistä kieltäytymisellä. Kysymyksessä oleva linja-autoliikenteen lakko oli lukuisissa työtuomioistuimen tuomioissa todettu työrauhavelvollisuuden vastaiseksi. Ylityökiellolla Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT laajensi Finnsteve Oy:ssä 17.11.2004 alkaneen työtaistelun koskemaan kaikkia niitä satamia, joissa toimi Satamaoperaattorit ry:n jäsenyrityksiä. Työtuomioistuin on 18.11.2004 antamallaan tuomiolla nro 106 ja 24.11.2004 antamallaan tuomiolla nro 110 tuominnut työntekijäliiton ja sen kuultavan ammattiosaston hyvityssakkoon työrauhavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomioissa katsottiin lakon kohdistuneen kahteen ahtausalan työehtosopimukseen kokonaisuudessaan.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n 19.11.2004 julkisuuteen saattaman päätöksen mukaisesti olivat kanteessa mainitut ammattiosastot ilmoittaneet järjestävänsä työtaistelutoimenpiteet työpaikoillaan seuraavasti. Rauman Satamamiehet ry:n pääluottamusmies ilmoitti 19.11.2004 Rauma Stevedoring Oy:n edustajalle työntekijöiden aloittavan ylityökiellon saman päivän iltavuoron alusta lukien. Työtaistelun piirissä oli 446 työntekijää. Oulun Satamatyöntekijät ry:n pääluottamusmies ilmoitti 19.11.2004 Herman Andersson Oy:n edustajalle työntekijöiden aloittavan ylityökiellon samana päivänä. Työtaistelun piirissä oli noin 95 työntekijää. Kaskisten Sataman Ahtaajat ry:n luottamusmies ilmoitti 19.11.2004 Silva Shipping Oy:n edustajalle työntekijöiden aloittavan ylityökiellon 20.11.2004 aamusta lukien. Työtaistelun piirissä oli noin 25 työntekijää. Hangon Satamatyöntekijät ry:n luottamusmies ilmoitti 19.11.2004 Hanko Stevedoring Oy:n edustajalle työntekijöiden aloittavan ylityökiellon samana päivänä. Työtaistelun piirissä oli 150 työntekijää. Kokkolan Ahtaajat ry:n luottamusmies ilmoitti 19.11.2004 Rauanheimo Oy:n edustajalle työntekijöiden aloittavan ylityökiellon samana päivänä. Työtaistelun piirissä oli noin 60 työntekijää. Kotkan Ahtaustyöntekijät ry:n ja Haminan Ahtaustyöntekijät ry:n luottamusmies ilmoitti 19.11.2004 Steveco Oy:n edustajalle työntekijöiden sekä Kotkassa että Haminassa aloittavan ylityökiellon samana päivänä. Työtaistelun piirissä oli Kotkassa 696 työntekijää ja Haminassa 491 työntekijää. Kemin Ahtaajat ry:n luottamusmies ilmoitti 19.11.2004 Kemi Shipping Oy:n edustajalle työntekijöiden aloittavan ylityökiellon samana päivänä. Työtaistelun piirissä oli noin 85 työntekijää. Inkoon Ahtaajat ry:n osalta työntekijät ilmoittivat 19.11.2004 Inkoon Shipping Oy:n edustajalle työntekijöiden aloittavan ylityökiellon samana päivänä. Luottamusmies toimeenpani työtaistelun, jonka piirissä oli 17 työntekijää. Mäntyluodon Ahtaajat ry:n pääluottamusmies ilmoitti 19.11.2004 Hacklin Oy:n edustajalle työntekijöiden aloittavan ylityökiellon samana päivänä kello 15.30 alkaen. Työtaistelun piirissä oli noin 170 työntekijää. Vaasan Satamatyöntekijät ry:n puheenjohtaja ilmoitti 19.11.2004 Blomberg Oy:n edustajalle työntekijöiden aloittavan ylityökiellon samana päivänä. Työtaistelun piirissä oli noin 35 työntekijää. Edellä selostetuissa tapauksissa ylitöistä kieltäytyminen koski käytännössä kaikkia työntekijöitä. Työtaistelutoimenpiteet päättyivät 22.11.2004.

Työntekijäliitto oli tehnyt päätöksen työtaistelutoimenpiteistä ja ammattiosastojen edustajat tietoisina työtaistelutoimenpiteiden laittomuudesta olivat toimeenpanneet ylityökiellon työpaikoillaan. Työntekijäliitto ja sen ammattiosastot olivat rikkoneet työrauhavelvollisuutensa.

Työtaistelulla oli tuettu työehtosopimuslain vastaista linja-autoliikenteen lakkoa, joten ylitöistä kieltäytyminen oli työtaistelutoimenpiteenä kohdistunut vakinaisia työntekijöitä koskevaan työehtosopimukseen sekä ammattityöntekijäkuntaa ja tilapäisiä työntekijöitä koskevaan työehtosopimukseen kokonaisuudessaan.

VASTAUS

Vastaus kannevaatimuksiin

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry oli vastauksessaan, johon mainitut kuultavat ammattiosastot ovat osaltaan yhtyneet, myöntänyt kanteen oikeaksi.

Kanteessa oli kysymys samasta työtaistelusta, josta Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT oli jo tuomittu maksamaan Satamaoperaattorit ry:lle hyvityssakkoa kahdella eri tuomiolla yhteensä 22 500 euroa. Työehtosopimuslain 9 §:ssä oli säädetty, ettei samasta työtaistelusta tuomittava hyvityssakko saanut olla 25 300 euroa suurempi.

Ylityökiellosta ei ollut aiheutunut kanteessa tarkoitetuille työnantajille mainittavaa vahinkoa, sillä työselkkaus oli päättynyt jo 21.11.2004 kello 17.30. Tiettävästi ylityöstä kieltäytymistä ei ollut tapahtunut enää tämän jälkeen. Työehtosopimuslain 9 §:ssä oli säädetty, että hyvityssakko työrauhavelvollisuuden rikkomisesta tuomitaan vahingonkorvauksen asemesta.

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Perustelut

Työtaistelutoimenpiteet

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ilmoitti 19.11.2004 julkisuudessa laajentavansa 9.11.2004 alkaneen linja-autoliikenteen lakon tukitoimenpiteitä Rauma Stevedoring Oy:ssä, Herman Andersson Oy:ssä, Silva Shipping Oy:ssä, Hanko Stevedoring Oy:ssä, Rauanheimo Oy:ssä, Steveco Oy:ssä, Kemi Shipping Oy:ssä, Inkoon Shipping Oy:ssä, Hacklin Oy:ssä ja Blomberg Oy:ssä toimeenpantavalla ylitöistä kieltäytymisellä. Työntekijäliiton mainitun tukilakkoilmoituksen jälkeen mainituissa yhtiöissä kuultavina olevien ammattiosastojen luottamusmiehet ovat ilmoittaneet kukin oman työnantajansa edustajalle, että asianomaisen yhtiön työntekijät aloittaisivat ylityökiellon 19.11.2004.

Työtaistelutoimenpiteet ovat päättyneet sunnuntain 21.11.2004 aikana.

Työtaistelutoimenpiteen työehtosopimukseen kohdistuminen

Työtuomioistuin on todennut tuomioissaan TT 2004-96, TT 2004-100, TT 2004-101 ja TT 2004-104, että linja-autohenkilökunnan lakko oli työehtosopimuslain 8 §:n vastainen. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n työtaistelulla on siten tuettu lainvastaista työtaistelua. Tällainen tukityötaistelu on oikeuskäytännössä vakiintuneesti katsottu työehtosopimuksen voimassa ollessa toteutettuna työehtosopimuslain vastaiseksi toimenpiteeksi, joka kohdistuu tukevaa yhdistystä sitovaan työehtosopimukseen kokonaisuudessaan.

Asianosaisliittojen välillä on voimassa vakinaisia työntekijöitä koskeva työehtosopimus sekä ammattityöntekijäkuntaa ja tilapäisiä työntekijöitä koskeva työehtosopimus. Koska Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n sekä sen ammattiosastojen työtaistelutoimenpiteellä on tuettu työehtosopimuslain 8 §:n vastaista työntekijäliiton järjestämää toista työtaistelua, tukityötaistelu on kohdistunut asianosaisliittojen välisiin työehtosopimuksiin kokonaisuudessaan.

Ammattijärjestöjen vastuu

Työtaistelu on toteutettu Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n päätöksen mukaisesti. Ammattiosastojen edustajat ovat kanteessa kerrotuin tavoin ilmoittaneet ylityökiellon järjestämisestä. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT sekä kuultavat ammattiosastot ovat työtaistelulla rikkoneet työrauhavelvollisuutensa.

Hyvityssakkojen määrät

Hyvityssakkoihin tuomittaessa on otettu huomioon kaikki esiin tulleet asianhaarat, kuten työtaistelun kesto ja toteuttamistapa sekä ammattiosaston koko ja syyllisyyden määrä. Viimeksi mainitun seikan osalta on otettu huomioon, että työtaistelutoimenpiteet ovat perustuneet Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n hallituksen jäsenjärjestöjä velvoittavaan päätökseen.

Oikeudenkäyntikulut

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Rauman Satamamiehet ry, Oulun Satamatyöntekijät ry, Kaskisten Sataman Ahtaajat ry, Hangon Satamatyöntekijät ry, Kokkolan Ahtaajat ry, Kotkan Ahtaustyöntekijät ry, Haminan Ahtaustyöntekijät ry, Kemin Ahtaajat ry, Inkoon Ahtaajat ry, Mäntyluodon Ahtaajat ry ja Vaasan Satamatyöntekijät ry ovat velvollisia korvaamaan Satamaoperaattorit ry:n oikeudenkäyntikulut korkoineen. Asian laatuun, sen edellyttämiin toimenpiteisiin aiheutuneisiin kustannuksiin nähden kohtuullinen korvauksen määrä on 500 euroa.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin tuomitsee alempana mainitut yhdistykset työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla maksamaan hyvityssakkoa Satamaoperaattorit ry:lle työrauhavelvollisuuden rikkomisesta,

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n 3 000 euroa,

Rauman Satamamiehet ry:n 1 000 euroa,

Oulun Satamatyöntekijät ry:n 300 euroa,

Kaskisten Sataman Ahtaajat ry:n 300 euroa,

Hangon Satamatyöntekijät ry:n 600 euroa,

Kokkolan Ahtaajat ry:n 300 euroa,

Kotkan Ahtaustyöntekijät ry:n 1 500 euroa,

Haminan Ahtaustyöntekijät ry:n 600 euroa,

Kemin Ahtaajat ry:n 300 euroa,

Inkoon Ahtaajat ry:n 300 euroa,

Mäntyluodon Ahtaajat ry:n 600 euroa, ja

Vaasan Satamatyöntekijät ry:n 300 euroa.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Rauman Satamamiehet ry, Oulun Satamatyöntekijät ry, Kaskisten Sataman Ahtaajat ry, Hangon Satamatyöntekijät ry, Kokkolan Ahtaajat ry, Kotkan Ahtaustyöntekijät ry, Haminan Ahtaustyöntekijät ry, Kemin Ahtaajat ry, Inkoon Ahtaajat ry, Mäntyluodon Ahtaajat ry ja Vaasan Satamatyöntekijät ry velvoitetaan lisäksi yhteisvastuullisesti korvaamaan Satamaoperaattorit ry:n oikeudenkäyntikulut 500 eurolla, jolle on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Saloheimo puheenjohtajana sekä Kröger, Vainio, Lindahl, Sulkunen ja Raitoharju jäseninä. Esittelijä on ollut Salonen.

Tuomio on yksimielinen.

Sivun alkuun