Finlex - Etusivulle
Työtuomioistuin

13.3.1985

Työtuomioistuin

Työtuomioistuimen ratkaisut ja lausunnot vuodesta 1970 lähtien.

TT:1985-25

Asiasanat
Irtisanomissuoja, Automyyjä, Myyntitulos
Tapausvuosi
1985
Antopäivä
Diaarinumero
D:1984/117

Työnantajalla ei ollut irtisanomis- ja lomautussuojaa koskevassa sopimuksessa edellytettyä erityisen painavaa syytä automyyjän irtisanomiselle, mutta myyntituloksen heikkous selostetuissa olosuhteissa oli sellainen työntekijän itsensä työsuhteen katkaisemiseen antama aihe, joka vaikutti sopimuksen vastaisen irtisanomisen johdosta maksettavan korvauksen suuruuteen. (Ään.)

Kantaja Auto- ja Konekaupan Toimihenkilöliitto r.y. Vastaaja Autoalan Työnantajaliitto r.y. Kuultava Mikkelin Automarket Oy

TUOMIO

TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET

Asianosaisliittojen kesken 11.4.1983 allekirjoitetussa ja 1.4.1983 voimaan tulleessa auto ja konekaupan toimihenkilöitä koskevassa työehtosopimuksessa on muun ohessa seuraavat määräykset:

2 § Keskusjärjestöjen LTK-TVK väliset sopimukset

Tämän työehtosopimuksen osana noudatetaan seuraavia kesusjärjestöjen välillä solmittuja sopimuksia:

---------------------------------------------------

- Irtisanomis- ja lomautussuojaa koskeva sopimus

08.06.1978

- Irtisanomis- ja lomautussuojaa koskevan sopimuksen pöytäkirja 08.06.1978

---------------------------------------------------

6 § Työsuhteen päättyminen

1. Työsopimuksen irtisanomiseen noudatetaan puolin ja toisin keskusjärjestöjen välillä 08.06.1978 tehtyä irtisanomis- ja lomautussuojaa koskevaa sopimusta.

2. Ellei pitemmästä irtisanomisajasta ole sovittu, noudattaa työnantaja seuraavia työsuhteen keskeytymättömään kestoon nähden porrastettuja irtisanomisaikoja: 1 kuukausi työsuhteen kestettyä enintään 5 vuotta

---------------------------------------------------

Työehtosopimuksen osana noudatettavassa irtisanomis- ja lomautussuojaa koskevassa sopimuksessa on muun ohessa seuraavat määräykset:

---------------------------------------------------

3 § IRTISANOMISAJAN LAIMINLYÖNTI

Työnantaja, joka ei noudata irtisanomisaikaa, on velvollinen suorittamaan työntekijälle täyden palkan irtisanomisajalta.

---------------------------------------------------

4 § IRTISANOMISEN PERUSTEET

Työnantaja ei saa irtisanoa työntekijän työsopimusta ilman työsopimuslain 37 §:n 2 momentin mukaista erityisen painavaa syytä.Tällaisena irtisanomisperusteena pidetään sellaisia taloudellisia ja tuotannollisia syitä, jotka aiheuttavat työn muuta kuin tilapäistä vähentymistä. Irtisanomisperusteena pidetään myös syitä, joiden johdosta työsopimuksen purkaminen työsopimuslain mukaan on mahdollista, samoin kuin sellaisia työntekijöistä itsestään riippuvia syitä, kuten töiden laiminlyömistä, työnantajan työnjohto-oikeutensa rajoissa antamien määräysten noudattamatta jättämistä, järjestysmääräysten rikkomista, perusteetonta poissaoloa ja ilmeistä huolimattomuutta työssä.

---------------------------------------------------

5 § KORVAUS PERUSTEETTOMASTA IRTISANOMISESTA JA LOMAUTTAMISESTA

Jos työnantaja perusteettomasti irtisanoo työntekijän työsopimuksen tai perusteettomasti lomauttaa hänet eikä käytyjen neuvottelujen jälkeen ennen työsuhteen päättymistä tai lomautuksen alkamista peruuta toimenpidettä, hän on velvollinen korvaamaan työntekijän vahingon.

Pöytäkirjamerkintä: ___________________

Vaatimuksen esittäminen irtisanomisen tai lomauttamisen peruuttamisesta ei ole edellytys vahingonkorvauksen vaatimiselle.

Päätettäessä 1. kappaleessa mainitun korvauksen suuruudesta on otettava huomioon työntekijän ansionmenetys, työsuhteen kestoaika, työntekijän ikä, työntekijän mahdollisuus hankkia uutta työtä, jota hänen ammattitaitonsa ja työkykynsä huomioon ottaen voidaan pitää hänelle sopivana, työntekijän itsensä työsuhteen katkaisemiseen ehkä antama aihe sekä muut asiaan vaikuttavat tekijät. Korvauksen suuruuden ei kuitenkaan tule ylittää kuuden edellisen kalenterikuukauden palkkaa. Milloin työsuhde ei vielä ole kestänyt kuutta kuukautta, korvauksen ei tule ylittää työntekijälle siinä työsuhteessa viimeksi olleen palkan mukaan laskettua kuuden kuukauden palkkaa. Jos työsuhde on jatkunut keskeytyksettä yli 10 vuotta ja mahdollisuudet hankkia uutta työtä ovat heikot, korvauksen suuruuden ei kuitenkaan tule ylittää 12 edellisen kalenterikuukauden palkkaa.

---------------------------------------------------

KANNE

Kanteen perustelut

Auto- ja Konekaupan Toimihenkilöliitto on lausunut, että liiton jäsen automyyjä Matti Otranen oli ollut Mikkelin Automarket Oy:n palveluksessa 1.5.1981-4.1.1984. Työnantajan antamaan 4.1.1984 päivättyyn työtodistukseen oli työsuhteen päättymisen syyksi merkitty eroaminen omasta pyynnöstä. Samana päivänä päivätyn palkkalistan mukaan Otraselle oli maksettu irtisanoutumisajan palkkana 970,90 markkaa. Todellisuudessa työnantaja oli kuitenkin toimittanut 4.1.1984 Otrasen työsopimuksen irtisanomisen. Irtisanomisen syyksi oli samana päivänä päivätyssä kirjallisessa irtisanomisilmoituksessa merkitty työvelvoitteiden laiminlyönti huolimatta annetuista varoituksista ja tästä aiheutunut myynnin vähyys. Otranen ei ollut saanut hyväkseen työehtosopimuksen edellyttämää kuukauden irtisanomisaikaa. Irtisanomisajalta hänelle oli maksettu ainoastaan mainitut 970,90 markkaa. Asiasta oli neuvoteltu liittojen välillä ja neuvottelut olivat päättyneet tuloksettomina.

Otranen ei ollut syyllistynyt työvelvoitteen laiminlyöntiin eikä hänelle ollut annettu työsopimuslain tarkoittamaa varoitusta työvelvoitteen laiminlyönnistä. Hänen myyntituloksensa ei myöskään ollut niin huono, että hänen työsopimuksensa sen perusteella olisi voitu sanoa irti varsinkaan kun Otranen ei ollut syyllistynyt työvelvoitteen laiminlyöntiin. Koska työnantaja oli irtisanonut Otrasen työsuhteen vastoin irtisanomis- ja lomautussuojaa koskevan sopimuksen määräyksiä, yhtiö oli velvollinen korvaamaan Otraselle tämän kärsimän vahingon. Otrasen työttömyys oli kestänyt yli 10 kuukautta. Otrasen palkka vuonna 1983 oli ollut 65 529,35 markkaa ja luontaisedut 7 000 markkaa. Kokonaisansioista laskettu keskimääräinen kuukausipalkka oli 6 110,78 markkaa. Yhtiö oli siten jättänyt suorittamatta Otraselle irtisanomisajan palkkana 5 139,88 markkaa. Otraselle oli perusteettomasta irtisanomisesta aiheutunut vahinkona kuuden kuukauden palkanmenetystä vastaavat 36 664,68 markkaa.

Kanteessa esitetyt vaatimukset

Auto- ja Konekaupan Toimihenkilöliitto on vaatinut työtuomioistuinta vahvistamaan, että Mikkelin Automarket Oy on irtisanonut Otrasen työsopimuksen ilman irtisanomis- ja lomautussuojaa koskevan sopimuksen edellyttämää erityisen painavaa syytä ja noudattamatta työehtosopimuksen edellyttämää yhden kuukauden irtisanomisaikaa, sekä velvoittamaan yhtiön suorittamaan Otraselle vahingonkorvauksena kuuden kuukauden palkanmenetystä vastaavat 36 664,70 markkaa ja maksamatta jätetyn osan irtisanomisajan palkasta 5 139,90 markkaa kummatkin määrät 16 %:n korkoineen haasteen tiedoksiantopäivästä sekä korvaamaan Auto- ja Konekaupan Toimihenkilöliiton oikeudenkäyntikulut asiassa.

VASTINE

Vastineen perustelut

Autoalan Työnantajaliitto r.y., jonka esittämään kuultavana oleva Mikkelin Automarket Oy on yhtynyt, on vastineena lausunut kiistäen kanteen perusteeltaan ja määriltään, että Otrasen myyntityön tulokset olivat koko hänen työsuhteensa kestoajan olleet erittäin heikot sekä kaupan määrän että sen tuottavuuden ja laadun suhteen. Työn tulosten heikkous oli johtunut hänen henkilökohtaisten myyntikykyjensä puutteellisuudesta ja hänen laiminlyönneistään toimia myyjätehtävässä yrityksen antamien ohjeiden mukaisesti. Otranen oli tehnyt useita kertoja sellaisia liiketoimia ja näihin liittyviä toimenpiteitä, jotka olivat johtaneet hänen myyntitulostensa heikkoon tasoon. Kun hänelle annetut lukuisat huomautukset ja varoitukset eivät olleet tuoneet parannusta asiaan, työnantaja oli ollut pakotettu työsuhteen irtisanomiseen. Yhtiön myyntiosaston palveluksessa oli Otrasen työsuhteen kestäessä ollut myyntipäällikkö ja hänen alaisenaan Otrasen lisäksi toinen myyjä, jotka kumpikin olivat myyneet sekä uusia että käytettyjä autoja. Automyyjän työssä oli keskeisessä asemassa hyväksyttäväntasoisen myyntituloksen saavuttaminen sekä myynnin kappalemäärässä että sen tuotossa, koska nämä tekijät yhdessä antoivat yritykselle myyntityöstä tulevan kokonaistuloksen.

Kun vertailtiin Otrasen ja toisen myyjän myyntituloksia voitiin todeta, että Otrasen myyntitulos oli ollut koko ajan hyväksyttävän tason alapuolella hänen myytyään vain noin puolet siitä, mitä toinen vastaavassa asemassa ollut myyjä oli myynyt. Vuonna 1983 Otrasen myynti oli edelleen laskenut, mitä kuvaa sekin, ettei hän ollut muun muassa helmikuussa tai heinäkuussa eikä ilmeisesti joulukuussakaan myynyt yhtään autoa.

Otrasen soveltumattomuutta myyjäksi kuvastivat useat työsuhteen aikana sattuneet tapaukset, joissa hän virheellä tai muulla epäasiallisella menettelyllä oli aiheuttanut kaupan menetyksen tai yhtiölle muuta vahinkoa. Hän oli esimerkiksi erään kaupan yhteydessä huolimattomuudellaan aiheuttanut 1 000 markan laskuvirheen, minkä johdosta yhtiö oli joutunut maksamaan asiakkaalle 1 000 markkaa tarpeettomana palautuksena. Hän oli edelleen suututtanut toisen automyyjän asiakkaan, joka oli sittemmin ostanut auton kilpailevasta liikkeestä. Lisäksi Otranen oli noin kaksi vuotta aikaisemmin tehnyt autokaupan vastoin esimiehensä nimenomaista kieltoa sekä myynyt kesällä 1983 tuttavankauppaa auton alihintaisena.

Yhtiön liikevaihdosta muodostui noin 70 % automyynnistä. Otrasen työn tuottavuus oli koko hänen toimessaolonsa ajan ollut heikko ja työskentely yritykselle tappiollista. Otrasen verokirjaan merkityillä rahamäärillä ei ollut merkitystä, koska hänen myymänsä kappalemäärät olivat olleet niin pieniä, että hyvätuottoisenkin työskentelyn osalta olisi myynnin kokonaistulos yrityksen kannalta tarkasteltuna jäänyt tappiolliseksi. Lisäksi Otrasen myyntityö oli ollut tappiollista. Vuonna 1983 Otrasen rahapalkka ilman luontoisetuja ja lomapalkkoja oli ollut 61 879,35 markkaa, josta provision osuus oli ollut 31 559,06 markkaa. Provisiokertymäkin osoitti, ettei työn tuottavuus ollut ollut edes keskinkertaista luokkaa, koska provision osuus normaalisti oli noin 70-80 % kokonaispalkasta.

Myyntitavoitteiden osalta Otranen oli jäänyt jälkeen erittäin oleellisesti tavoitteistaan vuosina 1982 ja 1983. Tavoite oli vuodelle 1982 ollut 150 autoa, josta Otrasen ja toisen myyjän osuus oli kummankin osalta ollut 50 autoa, ja vuoden 1983 osalta 160 autoa, josta kumpaakin myyjää kohden 53 autoa. Tavoitteet olivat perustuneet reaaliseen myyntiodotukseen ja muodostivat asiallisen pohjan työsuorituksen mittaamiselle. Tavoitteita asetettaessa oli myyjien kanssa neuvoteltu. Mainittuina vuosina Otranen ei saavuttanut tavoitettaan vaan pääsi vuonna 1983 siitä vain alle puoleen. Mikäli Otranen olisi pystynyt myymään edes lähelle tavoitettaan, olisi tämä merkinnyt yrityksen kannalta lähes 200 000 markan myyntitulon lisäystä, minkä vaikutus kokonaistulokseen olisi ollut merkittävä. Tätä suuruusluokkaa olevan tulon saamatta jääminen oikeutti ja pakotti yrityksen ryhtymään toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi. Otraselle oli annettu koulutusta ja hän oli käynyt maahantuojan järjestämät kaikki automyyjäkurssit osin toisen myyjän kanssa. Tästä huolimatta työstä ei ollut syntynyt tulosta.

Otraselle oli annettu toistuvia huomautuksia ja varsinaisia varoituksia, jolloin hänelle oli selvitetty, että työskentelyn jatkamisen edellytyksenä oli tulosten paraneminen. Näin ei ollut tapahtunut. Vuonna 1983 myyntipäällikkö oli varoittanut Otrasta maaliskuussa, elokuussa ja joulukuussa. Toimitusjohtaja oli tarkastellut Otrasen kanssa elokuussa 1983 saavutettuja tuloksia ja niihin johtaneita syitä. Tällöin Otraselle oli annettu varoitus huonosta myynnistä. Toistamiseen lokakuussa oli tilannetta käsitelty toimitusjohtajan kanssa ja Otraselle oli annettu varoitus huonosta myynnistä ja ilmoitus, että mikäli myyntitulos ei parantunut, hänet tultiin irtisanomaan. Huomautukset ja varoitukset eivät kuitenkaan parantaneet Otrasen työskentelyä. Joulukuussa 1983 Otranen oli myynyt vain yhden uuden auton. Otrasen työskentely oli aiheuttanut yritykselle kolmen vuoden aikana noin 90 uuden ja 230 käytetyn auton kaupan menetyksen ja tästä aiheutuvan useaan sataantuhanteen markkaan nousevan vastaavan myyntitulon menetyksen, joka huomioon ottaen yrityksen pienen koon ja myyntihenkilöstön vähäisen lukumäärän oli erittäin merkittävä koko tuloksen kannalta. Kysymyksessä oli yrityksen kannalta työsopimuslain 37 §:n tarkoittama erityisen painava syy, joka oli oikeuttanut työsuhteen irtisanomiseen.

Työtuomioistuimen aikaisemmin käsittelemissä vastaavissa tapauksissa työsuhteen päättämisen osaperusteena oli ollut myyjän huono myyntitulos. Esimerkiksi työtuomioistuimen tuomion n:o 57/1981 perusteluista voitiin todeta, että työsopimuksen irtisanomisperuste tällaisessa tapauksessa oli työsopimuslain 37 §:n mukaan riippumaton työvelvoitteen laiminlyönnistä. Otrasen työstä yritykselle aiheutunut epäsuora tappio oli niin suuri, että se yrityksen kannalta oli erityisen painava syy riippumatta siitä, oliko Otranen laiminlyönyt työvelvoitteensa vai ei. Myyntituloksen heikentymisen osalta oli kohtuullista ja todistustaakan jakoa koskevien määräysten soveltamisen kannalta oikein, että myyjän itsensä tuli voida osoittaa asialliset syyt siihen, miksi myyntitulosta ei syntynyt. Työnantajalle tämän seikan selvittäminen ei ollut mahdollista. Kantajan tuli näyttää toteen se, ettei työnantajalla ollut ollut erityisen painavaa syytä irtisanomiseen ja se, etteivät huonot myyntitulokset yrityksen kannalta tarkasteltuna olleet erityisen painava syy ja, että tulosten saavuttamatta jääminen oli johtunut myyjän kannalta katsoen hyväksyttävästä tai anteeksi annettavasta syystä. Myyjän työsuorituksen tuloksellisuutta voitiin arvioida vertaamalla tuloksia asetettuihin tavoitteisiin ja vastaavassa asemassa olevien muiden myyjien saavuttamiin tuloksiin. Työkyky ja työtaito olivat työntekijän henkilökohtainen hänen vahingonvaarapiiriinsä luettava ominaisuus. Näihin ominaisuuksiin työnantaja voi vaikuttaa vain rajallisesti esimerkiksi koulutuksella. Mikäli tulosta ei syntynyt, ei työntekijä ollut tehtävään sopiva tai täysin työkykyinen.

Korvauksen määrän osalta tuli irtisanomissuojasopimuksen määräysten mukaisesti vaadittua korvausta sovitella myötävaikutussääntöjen perusteella. Otrasen keskimääräinen kuukausiansio oli ollut 5 473,27 markkaa, mikä oli muodostunut hänelle vuonna 1983 maksetun rahapalkan ja luontaisedun summasta, josta oli vähennetty hänelle muusta kuin työstä maksettuina lomapalkka 5 100 markkaa ja lomaltapaluuraha 2 550 markkaa, ja jaettu summa kuukautta kohden.

Vastineessa esitetyt vaatimukset

Autoalan Työnantajaliitto r.y. ja Mikkelin Automarket Oy ovat vaatineet kanteen hylkäämistä.

KANTAJAN VASTASELITYS

Auto- ja Konekaupan Toimihenkilöliitto on vielä lausunut, että Otranen oli ollut Pursiainen Oy:n palveluksessa 26.5.1980-30.4.1981 ja siirtynyt yrityskaupan vuoksi muiden työntekijöiden mukana mainitun yhtiön palveluksesta saman toimitusjohtajan uuden yhtiön Mikkelin Automarket Oy:n palvelukseen. Tämä osoitti paikkansa pitämättömäksi väitteen siitä, että Otrasen myyntityön tulokset olisivat olleet erittäin heikot koko työsuhteen kestoajan. Lisäksi Otrasen kolme aikaisempaa työnantajaa olivat antamiensa työtodistusten perusteella arvostaneet hänen työntekoaan.

Otrasen myyntityön tuloksellisuutta voitiin mitata hänelle maksetun palkan perusteella. Otrasen kokonaisansiot vuonna 1983 olivat olleet 65 529,35 markkaa. Hänen pohjakuukausipalkkansa oli ollut 2 136 markkaa, joten pohjapalkan osuus mainittuna vuonna oli yhteensä 25 632 markkaa. Siten provisiopalkan osuus hänen kokonaisansioistaan oli hieman yli 60 %. Provisiopalkka oli maksettu Otraselle myydyn autoketjun tuoton perusteella. Väite siitä, että automyyjien provisiopalkan osuus normaalisti olisi ollut noin 70-80 %, ei pitänyt paikkaansa. Työnantajaliiton pitämän myyjätilaston mukaan automyyjien keskimääräinen provisiopalkan osuus toisella paikkakuntakalleusluokalla, jollainen Mikkelikin oli, oli elokuussa 1983 ollut noin 59 %. Kun Otrasen provisiopalkan osuus oli ollut noin 60 %, hän sijoittui taulukossa hieman keskivertoautomyyjää paremmin. Otrasen ja yrityksen toisen automyyjän vertailun lähtökohta ei ollut oikea, sillä toinen automyyjä oli Suomen parhaita liikkeen edustaman automerkin myyjiä. Lisäksi toinen automyyjä oli tehnyt runsaasti ylitöitä jopa viikonloppuisin päästäkseen niihin hyviin tuloksiin, joihin hän oli päässyt. Vertailulähtökohdaksi oli otettava muutkin automyyjät joko samalla paikkakunnalla tai saman merkkiliikkeen muilla vastaavilla paikkakunnilla. Tuossakin vertailussa Otranen olisi ollut ilmeisesti vähintään keskitasoa. Mikkelissä oli vuonna 1982 kymmenen automyyjän kokonaisansio jäänyt alle 60 000 markan.

Otranen ei vastineessa esitetyn mukaisesti ollut myynyt helmikuussa 1983 yhtään uutta autoa, koska uusien autojen kysyntä oli tuolloin ollut erittäin heikkoa. Sen sijaan hän oli myynyt suurin piirtein normaalisti käytettyjä autoja. Vuosilomansa aikana heinäkuussa Otranen ei ymmärrettävästi ollut tehnyt autokauppaa. Joulukuussa 1983 hän oli myynyt yhden uuden auton sekä normaalin määrän käytettyjä autoja. Joulukuussa oli uusien autojen kauppa keskittynyt etupäässä niin sanottuihin tilinpäätösautoihin, jotka oli myynyt myyntipäällikkö yksinään.

Otranen oli myöntänyt tehneensä yhden 1 000 markan laskuvirheen, joka ei ollut toistunut. Sen sijaan Otranen ei ollut pilannut ostajan suututtamalla toisen automyyjän kauppaa eikä ollut toiminut vastoin esimiehen nimenomaista kieltoa. Samoin väite siitä, että Otranen olisi myynyt toisen automyyjän myyntiketjun vaihtoauton ilman tämän suostumusta ja että tästä olisi aiheutunut yhtiölle 2 000 markan tappio, ei pitänyt paikkaansa, koska autoketjun nettovoittokin oli ollut 7 058 markkaa.

Kun Mikkelin Automarket Oy:n asettama autojen myyntitavoite oli ollut 160 autoa, niin maahantuojan tavoite oli ollut noin 120 autoa. Lisäksi tavoitteena oli ollut myydä 108 käytettyä autoa myyjää kohden. Yhtiö oli 2.1.1984 esittänyt Otrasen allekirjoitettavaksi myyntitavoitesopimuksen, mistä Otranen oli kieltäytynyt. Otrasen allekirjoitusta oli vaadittu uudelleen 4.1.1984, jolloin toimitusjohtaja oli ilmoittanut, että mikäli Otranen ei tavoitesopimusta allekirjoittanut, hänen työsopimuksensa tultiin sanomaan irti, kuten oli tapahtunutkin. Tässä vaiheessa ei ollut puhuttu mitään niistä irtisanomisperusteista, joihin vastaaja oli nyt vedonnut. Koulutuksen osalta Otranen oli osallistunut vain kahteen kahden päivän kurssiin, eikä ollut saanut muuta koulutusta. Hänelle ei ollut annettu huomautuksia tai varoituksia vaan toimitusjohtajan ja myyntipäällikön kanssa käydyt keskustelut olivat olleet normaalia työnjohdollista keskustelua. Autoalan Työnantajaliitto ei ollut esittänyt Otrasen työskentelystä yhtiölle aiheutuneiden tappioiden osalta yhtään autokauppaa, joka olisi menetetty Otrasen vuoksi. Todistustaakan osalta työnantajan oli selvitettävä, että myyntituloksen heikentyminen oli johtunut myyjän työvelvoitteen laiminlyönnistä tai muusta hänen vahingonvaarapiiriinsä luettavasta seikasta.

VASTAAJAN SELITYS

Autoalan Työnantajaliitto, jonka lausumaan Mikkelin Automarket Oy on yhtynyt, on vielä lausunut, että Otrasen saavuttamat kappalemääräiset myyntiluvut olivat verrattuna toisen automyyjän vastaaviin lukuihin vain 31 % uusien ja 38 % käytettyjen autojen kokonaislukumäärästä vuosina 1981-1983. Vertailtaessa Otrasen myyntitulosta asetettuihin myyntitavoitteisiin Otranen ei ollut saavuttanut tavoitteitaan missään vaiheessa. Esimerkiksi vuonna 1983 jälkeenjääneisyys oli ollut uusien autojen osalta yli 50 %. Kun tarkasteltiin Otrasen työn tuloksellisuutta myynnin tuoton eli katteen osalta vuonna 1983, oli Otrasen myyntityö aiheuttanut yritykselle 70 751,69 markan suoran tappion. Laskelman luvuissa ei ollut huomioitu yrityksen auto-osaston kannettavaksi kuuluvia yleiskuluja. Mikäli nämäkin olisi otettu huomioon, olisi tappio noussut vielä oleellisesti. Myyntityön tappiollisuuden merkitystä irtisanomisperusteena oli työtuomioistuimen tuomiossa n:o 5/1974 pidetty erittäin merkittävänä ja pitempään jatkuessaan asiallisena irtisanomisperusteena. Ruotsin työtuomioistuimen tuomio n:o 161/1978 koski varsin samanlaista asiaa ja sen mukaan yrityksen kannalta tarkasteltuna erittäin tärkeä syy työsuhteen päättämiseen oli saattanut olla sellainenkin, joka ei ollut edellyttänyt työntekijän laiminlyöntiä. Samoin työtuomioistuimen tuomiossa n:o 57/1981 oli selvästi asetuttu sille kannalle, että velvollisuus selvittää tulosten alhaisuuden johtuvan niin sanotusta hyväksytystä syystä voitiin asettaa myös kantajalle itselleen. Sovittua myyntitavoitetta voitiin pitää hyväksyttävän tasoisena myyntituloksena. Normaalitilanteessa saattoi arvosteluperusteeksi riittää muiden vastaavassa asemassa olevien myyjien saavuttamat tulokset siten, että kielteinen poikkeama muodosti irtisanomisperusteen.

KANTAJAN LISÄSELITYS

Auto- ja Konekaupan Toimihenkilöliitto on edelleen lausunut, että väite Otrasen myyntityön yritykselle aiheuttamasta tappiosta ei pitänyt paikkaansa. Laskelma oli laadittu siten, että autokorteilta oli poimittu Otrasen yksittäiset kaupat ja erotettu ne oikeasta asiayhteydestään eli kustakin autoketjusta. Tämä menettely oli virheellinen, koska koko autoketju vasta osoitti kaupan tuloksellisuuden tai tappiollisuuden yhtiölle. Kuitenkin kaikkien autokorttien osoittamat autoketjut olivat olleet yhtiölle voitollisia. Toisaalta laskelmassa oli ilmoitettu ainoastaan Otrasta koskevat tiedot. Autokorttien perusteella myös muut automyyjät olivat tehneet vaihtoautojen osalta tappiollisia kauppoja. Lisäksi automyyjät olivat menetelleet myyntipäällikön määräysten mukaisesti. Otranen ei ollut koskaan alittanut autolle määrättyä alinta myyntihintaa.

Vastaajan mainitsemissa kahdessa työtuomioistuimen tuomiossa oli perusteluina mainittu, että myyntituloksen huonouden ei ollut voitu näyttä johtuneen työntekijän viaksi luettavasta syystä. Perusteita tästä oikeuskäytännöstä poikkeamiselle ei ollut esitetty. Ruotsin työtuomioistuimen tuomion perusteluissa oli todettu, että työntekijä oli myynyt vain noin puolet siitä, mitä keskivertoautomyyjä kysymyksessä olevassa yrityksessä oli myynyt. Kun Mikkelin Automarket Oy:ssä oli ollut vain kaksi automyyjää, ei keskivertoautomyyjästä tämän yrityksen osalta voitu puhua. Työnantajalla oli mahdollisuus näyttää, että myyntituloksen huonous oli johtunut myyjän viaksi luettavasta seikasta esimerkiksi siitä, tekikö työntekijä työpaikalla todella työtä tai siitä, oliko hän noudattanut annettuja määräyksiä.

VASTAAJAN LISÄSELITYS

Autoalan Työnantajaliitto on edelleen lausunut, että automyyjien myyntitavoitteet perustuivat kutakin vuotta varten laadittuun yrityksen myynti- ja katetuottolaskelmaan, joka muodosti yrityksen toimintabudjetin. Tavoitteen asettaminen perustui laskentatoimen osalta kustannusten kattamiseksi tarvittavien tuottojen arviointiin sekä toisaalta reaalisiin markkinanäkymiin. Otrasen myyntityön tuotto oli ollut 151 603,31 markkaa. Kun tästä oli vähennetty hänelle maksettu palkka 67 089 markkaa, auto-osaston muiden kulujen kattamiseksi oli jäänyt 84 574,31 markkaa. Auto-osaston kustannukset eli yleiskulut kokonaisuudessaan olivat olleet ilman palkkakuluja 465 978 markkaa, mikä myyjää kohden teki 155 326 markkaa. Näin ollen Otrasen myyntityöstä oli aiheutunut 70 751,69 markan tappio. Auto-osaston yleiskulut muodostuivat ostorahdeista, päivärahoista, mainoskuluista, myynninedistämiskustannuksista, esittelyautojen kuluista, matkakuluista, posti-, lomake-, puhelin- ja telexkuluista, myymälän lämpö-, sähkö- ja vesikustannuksista, korjauksista, kunnossapidosta sekä myynnin edellyttämistä edustuskustannuksista. Yrityksen keskushallinnon yleiskuluja ei laskelmassa ollut vielä huomioitu. Yrityksen kirjanpidossa kukin autokauppa käsiteltiin erillisenä liiketoimena ja se muodostui auton ostohinnasta, siihen yrityksessä sijoitetuista kustannuksista ja myyntihinnasta. Näiden summien erotus osoitti voiton tai tappion. Työn tuloksellisuuden kannalta ei autoketjujen seuraamisella sinänsä ollut merkitystä vaan tämä todettiin kauppakohtaisesti. Kirjanpitolaki ja verottaja edellyttivät kauppakohtaista kirjaus- ja seurantamenettelyä. Yksittäisten kauppojen summana muodostui kunkin myyjän työtulos. Automyyjien provisio määräytyi autokortilta ilmenevän myyntiketjun sisältämien kauppojen lukumäärien suhteessa kaupat tehneille myyjille. Vaikka Otrasen vaihtoautokauppa olisi aiheuttanut tappion, olisi hän saanut provisionsa koko myyntiketjusta saadusta bruttovoitosta. Tämä provision määräytymisperiaate osoitti, miksi Otranen usein myi toisten myyjien ketjuista autoja. Hänellä ei ollut vähäisten omien aloittamiensa autojen myyntiketjujen johdosta omia myytäviä autoja tarpeeksi ja toisaalta tekemällä vaikka tappiollisenkin kaupan toisen myyjän ketjusta hän pääsi osalliseksi siitä tulevaan provisioon. Provisio oli jaettu ketjuun osallistuneiden myyntitapahtumien lukumäärän perusteella eikä yksittäisten kauppojen tuottojen perusteella. Tämän vuoksi Otrasen myyntityön tuloksellisuus ei ollut mitattavissa hänen palkkansa määrällä. Kun Otrasen keskimääräistä provisiota verrattiin valtakunnalliseen keskiarvoon oli Otrasen provisio ollut 25 % valtakunnallisen keskiarvon alapuolella. Jos vertailtiin Otrasen myyntityön tuloksia toisen myyjän lisäksi yrityksessä toimineen myyntipäällikön myyntitulokseen, osoitti vertailu, että Otrasen suhteellinen tulos oli heikompi. Tämäkin vertailu tuki myös Ruotsin työtuomioistuimen ottaman kannan soveltamismahdollisuutta. Maahantuojan laatiman tilaston perusteella vertailtaessa 12 vastaajayhtiön kanssa samankaltaisessa asemassa olevan liikkeen automyyjien myyntitulosta vuonna 1983 olivat myyjät myyneet keskimäärin 56 uutta ja 115 käytettyä autoa. Näiden lukujen valossa Otranen oli yhtä heikko automyyjä kuin vertailtaessa häntä yrityksen sisällä muihin automyyjiin. Yrityksessä ollut toinen automyyjä ei ollut huippumyyjä, vaan hän edusti valtakunnallisesti keskimääräistä tai enintään sitä hiukan parempaa tasoa. Myyjälle asetettu myyntitavoite oli sellainen työsopimuslain tarkoittama työnjohdollinen määräys, jota työntekijän tuli noudattaa. Väite siitä, että kaikki autokorttien osoittamat autoketjut olisivat olleet yhtiölle voitollisia, ei pitänyt paikkaansa. Yksittäisen kaupan samoin kuin myyntiketjunkin tulos oli voitollinen vasta silloin, kun prosentteina asetettu tuottotavoite, joka uusien autojen osalta oli 9-16 % ja käytettyjen autojen osalta oli 5 %, saavutettiin. Samoin väite siitä, että Otrasen työsuhde olisi päätetty hänen kieltäydyttyään allekirjoittamasta vuotta 1984 koskevaa henkilökohtaista myyntitavoitetta, ei pitänyt paikkaansa. Työsuhteen päättämisen syynä oli, ettei Otranen ollut saavuttanut myyntityöskentelyssään sellaista tasoa, että hänen pitämisensä yhtiön palveluksessa olisi ollut taloudellisesti mahdollista.

OIKEUDENKÄYNTIKULUVAATIMUKSET

Asianosaiset ovat vaatineet korvausta oikeudenkäyntikuluistaan.

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Perustelut

Matti Otranen, jolla on lähes 20 vuoden kokemus auto- ja traktorimyyjänä, on 1.5.1981 alkaen toiminut automyyjänä Mikkelin Automarket Oy:ssä tehtävänään sekä uusien että käytettyjen autojen myynti. Yhtiön palveluksessa on samanaikaisesti toiminut toinen automyyjä samanlaisissa tehtävissä kuin Otranen, minkä lisäksi yhtiön myyntipäällikkö on myynyt huomattavan osan autoista. Otranen oli jo vuonna 1981 myynyt vähemmän autoja kuin mainittu toinen liikkeen automyyjä. Vuosiksi 1982 ja 1983 yhtiö oli asettanut automyyjilleen yrityksen toiminnasta aiheutuvien kustannusten kattamiseen perustuvat myyntitavoitteet, molemmille kumpanakin vuotena 50 uutta ja 90 käytettyä autoa. Yhtiön edustaman automerkin maahantuoja on myös asettanut tuona aikana yhtiölle uusien autojen kohdalta myyntitavoitteen, joka on ollut kokonaisuutena laskien noin 20 autoa vähemmän kuin yhtiön asettama tavoite. Vuonna 1982 Otranen oli myynyt 38 uutta autoa, jota määrää yhtiö on pitänyt suurin piirtein hyväksyttävänä, ja 82 käytettyä autoa. Samana aikana yhtiön mainittu toinen automyyjä oli myynyt 62 uutta autoa ja 127 käytettyä autoa. Vuonna 1983 Otrasen myyntitulokset olivat selvästi huonontuneet. Hän oli tuona vuonna myynyt 23 uutta ja 73 käytettyä autoa, kun toinen liikkeen automyyjä oli samana vuonna myynyt 62 uutta ja 128 käytettyä autoa. Jutussa esitetyn selvityksen mukaan kahdentoista nyt kysymyksessä olevan yhtiön kokoisen piirimyyjäliikkeen noin 40 automyyjän keskimääräiset myyntimäärät myyjää kohti vuonna 1983 ovat olleet 56 uutta ja 115 käytettyä autoa. Vertailussa näihin 40 myyjään Otranen on sijoittunut kolmen vähiten autoja myyneen automyyjän joukkoon. Tuonakin vuonna Otranen on kuitenkin myynyt käytettyjä autoja enemmän kuin yhtiön automyyntiin osallistunut myyntipäällikkö. Otrasen palkka on peruspalkan lisäksi muodostunut provisiopalkasta, joka on maksettu uuden auton myynnistä aiheutuneesta autoketjusta syntyneen tuoton perusteella ketjuun osallistuneille myyjille. Otrasen kokonaisansio on vuonna 1983 noussut lomapalkka huomioon ottaen 70 779,35 markkaan, josta provisiopalkan osuus on ollut 31 559,06 markkaa. Otrasen keskimääräinen provisiopalkka on vuonna 1983 ollut noin 25 prosenttia Autoalan Työnantajaliiton tilastoimien automyyjien keskimääräisen provisiopalkan alapuolella.

Vaikka yhtiö on vuosina 1982 ja 1983 saavuttanutkin maahantuojan asettaman uusien autojen myyntitavoitteen, se ei ole kuitenkaan saavuttanut yhtiön omaa myyntitavoitetta. Automyynnin osuus yrityksen liikevaihdosta on tässä tapauksessa ollut noin 70 prosenttia. Asiassa esitetyn selvityksen mukaan Otrasen myynti on vuonna 1983 kattanut hänen palkkakustannuksensa, mutta ei koko hänen osuuttaan auto-osaston kuluista, kun taas yrityksen toisen automyyjän ja myyntipäällikön myynti on ylittänyt vastaavan osuuden heidän omalta kohdaltaan.

Työnantajan käsityksen mukaan yhtiön toiminnan tuottavuuden kannalta on uusien autojen myynti tärkeämpää kuin käytettyjen autojen myynti. Yhtiö onkin antanut Otraselle myyntitulosten heikkouden vuoksi vuonna 1983 ensin suullisia huomautuksia ja sitten lokakuussa 1983 irtisanomisuhan sisältäneen suullisen varoituksen. Otrasen myyntitulos ei kuitenkaan ollut parantunut. Otranen ei ollut koskaan mainittavasti menetellyt hänelle annettujen ohjeiden vastaisesti. Yhtiön myyntipäällikkö todistajana on arvellut Otrasen huonomman myyntituloksen johtuneen lähinnä siitä, ettei Otranen ollut riittävästi etsinyt myyntimahdollisuuksia liikkeen ulkopuolelle suuntautuvaa toimintaa hyväksi käyttäen ja että hänellä oli jossain määrin omia varoja ja kotitilallaan muitakin tehtäviä, minkä vuoksi hän ei kenties riittävän ponnekkaasti ollut suuntautunut automyyjän tehtävänsä hoitamiseen. Kun Otranen oli sitten kieltäytynyt allekirjoittamasta yhtiön kirjallisesti hänelle ja yhtiön toiselle automyyjälle asettamaa 60 uuden auton myyntiä edellyttävää myyntitavoitetta vuodelle 1984, yhtiö on 4.1.1984 irtisanonut Otrasen työsuhteen päättymään samana päivänä, siis sovellettavaa kuukauden irtisanomisaikaa noudattamatta, ja maksanut Otraselle irtisanomisajan palkkana 970,90 markkaa. Mainittuna päivänä päivättyyn irtisanomistodistukseen on työsuhteen päättymisen syyksi merkitty työvelvoitteen laiminlyönti huolimatta annetuista varoituksista ja tästä aiheutunut myynnin vähyys.

Otrasen työsuhteen päätyttyä yhtiö on siitä huolimatta, että se on katsonut Otrasen huonon myyntituloksen aiheuttaneen yhtiölle tappioita, palkannut hänen sijalleen aluksi vain myyntiharjoittelijan. Myyntiharjoittelijan lisäksi yhtiö on vielä palkannut myöhemmin palvelukseensa uuden sinänsä ammattitaitoisen automyyjän, joka kuitenkin oli aiemmin myynyt toista automerkkiä kuin yhtiö. Vaikka yhtiön edustaman automerkin myyntitilanne on vuonna 1984 ollut parempi kuin edellisenä vuonna, ei myyntiharjoittelija eikä tuo uusi automyyjä kolmen työssäolokuukautensa aikana saavuttanut vuonna 1984 keskimäärin sen parempia myyntituloksia kuin Otranenkaan edellisenä vuotena.

Esitetty selvitys huomioon ottaen työtuomioistuin katsoo jääneen näyttämättä, että Otrasen myyntituloksen heikentyminen olisi johtunut hänen syystään tapahtuneesta työvelvoitteen laiminlyönnistä tai siitä, että häntä olisi pidettävä kykenemättömänä automyyjän tehtäviin.

Näistä syistä työtuomioistuin katsoo, että yhtiöllä ei ole ollut irtisanomis- ja lomautussuojaa koskevan sopimuksen 4 §:ssä tarkoitettua erityisen painavaa syytä Otrasen irtisanomiseen. Tämän vuoksi yhtiö on velvollinen korvaamaan Otrasen vahingon. Päätettäessä korvauksen suuruudesta työtuomioistuin on ottanut huomioon työntekijän ansionmenetyksen, työsuhteen kestoajan, työntekijän iän sekä työntekijän mahdollisuuden hankkia uutta työtä, jota hänen ammattitaitonsa ja työkykynsä huomioon ottaen voidaan pitää hänelle sopivana. Niin ikään työtuomioistuin on ottanut huomioon myyntituloksen heikkouden, jota työtuomioistuin pitää edellä selostetuissa olosuhteissa sellaisena työntekijän itsensä työsuhteen katkaisemiseen antamana aiheena, joka sanotun sopimuksen 5 §:n mukaan vaikuttaa sopimuksenvastaisen irtisanomisen johdosta maksettavan korvauksen määrään sitä alentavasti. Sen lisäksi yhtiö on velvollinen suorittamaan Otraselle irtisanomisajan palkasta 5 898,27 markasta maksamatta jätetyn määrän 4 927,37 markkaa.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin vahvistaa, että Mikkelin Automarket Oy on irtisanonut Matti Otrasen työsopimuksen ilman irtisanomisja lomautussuojaa koskevan sopimuksen edellyttävää erityisen painavaa syytä ja lisäksi noudattamatta työehtosopimuksen edellyttämää yhden kuukauden irtisanomisaikaa.

Työtuomioistuin velvoittaa Mikkelin Automarket Oy:n maksamaan Matti Otraselle vahingonkorvauksena perusteettomasta irtisanomisesta 10 000 markkaa ja irtisanomisajan palkkana maksamatta jätetyt 4 927,37 markkaa molemmat erät 16 %:n korkoineen 29.8.1984 lukien sekä korvaamaan Auto- ja Konekaupan Toimihenkilöliiton oikeudenkäyntikulut 1 700 markalla.

Enemmälti kanne hylätään.

Jäsenet: Lehtikunnas, puheenjohtaja, Iirola, Vihma, Sariola, Kuivanen ja Leivo.

Eri mieltä olevan jäsen Sariolan lausunto, johon jäsen Vihma yhtyi:

Matti Otranen, jolla on pitkäaikaisempi kokemus ja alalla yleensä saatava koulutus auto- ja traktorimyyjän tehtäviin, on työsopimuksen Mikkelin Automarket Oy:n kanssa tehdessään tiennyt tehtävän edellyttävän kohtuullisia myyntituloksia, vaikkakaan ei välttämättä työnantajan puoleltaan asettamien ja tällaisina vain ohjeellisiksi tarkoittamien tulosten saavuttamista. Otrasen myyntitulokset ovat kuitenkin tuomiolauselman perusteluista ilmi käyvällä tavalla pitkän ajan kuluessa olennaisesti laskeneet verrattuina sekä samaan työnantajaan työsuhteessa olevan ja samanlaisissa olosuhteissa työtä suorittavan toisen automyyjän henkilökohtaisiin myyntituloksiin että myös työnantajayhtiön kokoisten 12 piirimyyjäliikkeen myyjien keskimääräiseen myyntitulokseen. Asiassa ei ole ilmennyt, että Mikkelin Automarket Oy:sta riippuvat tai toisaalta Otrasesta itsestään riippumattomat syyt olisivat vaikuttaneet hänen myyntitulostensa alenemiseen, josta Otrasen on saanut työnantajalta huomautuksia ja varoituksen.

Katson, että Mikkelin Automarket Oy:llä on näissä olosuhteissa Otrasen työnantajana ollut työsopimuksen irtisanomiseen sovellettavan irtisanomissuojaospimuksen 4 §:ssä todettu ja työsopimuslain 37 §:n 2 momentissa tarkoitettu erityisen painava syy. Kanteen muilta osin hyläten yhdyn tuomiolauselmaan Mikkelin Automarket Oy:n velvollisuudesta suorittaa Otraselle työsuhteessa noudatettavana olleelta irtisanomisajalta maksettavan palkan jäännös korkoineen. Asian laatuun nähden saa kumpikin osapuoli kärsiä kulunsa.

Sivun alkuun