VL:2019-62

Osakeyhtiö - Osakkeen lunastaminen - Yhtiökokouksen päätöksen moite - Osakassopimus

Osakeyhtiön kaikki osakkeenomistajat olivat osakassopimuksessa sopineet, että yhtiön osakkeenomistajana voi olla vain yhtiössä päätoimisesti työskentelevä. Sopimuksen mukaan osakkeenomistaja oli päätoimisen työskentelyn päättyessä velvollinen tarjoamaan omistamansa osakkeet muiden lunastettavaksi ja yhtiö oli velvollinen lunastamaan osakkeet, elleivät muut osakkeenomistajat niitä lunastaisi. 

Yhtiökokous oli päättänyt osakkeenomistaja A:n osakkeiden lunastamisesta sen jälkeen, kun A:n työsuhde yhtiöön oli päättynyt. A moitti yhtiökokouksen päätöstä katsoen, että häneltä ja eräältä toiselta osakkeenomistajalta (T) ei ollut saatu suostumusta osakkeiden suunnattuun lunastamiseen. Kysymys siitä, oliko A:n ja T:n katsottava osakassopimukseen sitoutuessaan antaneen osakeyhtiölain 5 luvun 29 §:n 2 momentissa ja 15 luvun 6 §:n 2 momentissa tarkoitetun suostumuksen osakkeiden suunnattuun lunastamiseen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.