Hämeenlinnan HAO 19.12.2018 18/0620/1

Ennakkoperintä - Ennakonpidätys - Korkotulo - Vertaislainapalvelu

Diaarinumero: 00129/18/8108
Taltionumero: 18/0620/1
Antopäivä: 19.12.2018

Päätöslyhennelmä

X Oy ylläpitää verkkopalvelua, jossa sijoittajat sijoittavat varoja yksityishenkilöille tarjottaviin vertaislainoihin. X Oy käyttää verkkopalvelussa lainaajana itsenäisesti käytännössä kaikkia keskeisiä velkasuhteessa lainanantajalle kuuluvia oikeuksia lainanottajiin nähden. X Oy veloittaa verkkopalvelussa lainanottajien maksamista suorituksista oman osuutensa korosta ja tilinhoitomaksun ja sen jälkeen siirtää sijoittajan verkkopalvelussa olevalle asiakkuustilille tämän osuuden korkotulosta. Sijoittajan saaman korkotulon perusteena katsottiin olevan hänen verkkopalvelussa X Oy:n hallinnoimalle asiakkuustililleen tekemä vertaislainasijoitus. Koron ennakkoperintälain 9 §:n 1 momentissa tarkoitettuna maksajana pidettiin näissä olosuhteissa X Oy:tä. X Oy:n on siten toimitettava ennakonpidätys sijoittajalle maksamistaan yli 20 euron korkosuorituksista.

Ratkaisijakokoonpano

Asian ovat ratkaisseet hallinto-oikeustuomarit Johanna Virmavirta, Jaakko Sivonen ja Juhana Niemi. Asian esittelijä Jaakko Sivonen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.