Turun HAO 31.08.2010 10/0564/3

Elinkeinoverotus - Tulonhankkimiskulut - Kilometrikorvausta vastaava vähennys - Auton kuuluminen yksityisvarallisuuteen

Diaarinumero: 02496/09/8101
Taltionumero: 10/0564/3
Antopäivä: 31.8.2010

Oikaisulautakunta katsoi, ettei auto kuulunut elinkeinonharjoittajan yksityis­varallisuuteen, koska tämä ei ollut selvittänyt ajaneensa autollaan yksityisajoja enempää kuin elinkeinotoiminnan ajoja. Lautakunta ei sen vuoksi hyväksynyt vähennettäväksi kilometrikorvausta vastaavaa vähennystä.

Hallinto-oikeus totesi, ettei elinkeinonharjoittaja ollut sisällyttänyt autoaan elinkeinotoiminnan kirjanpitoon, vaan auto kuului hänen yksityisiin varoihinsa. Elinkeinonharjoittaja on ollut tarkoitus asettaa matkakuluvähennyksen suhteen samaan asemaan kuin verovapaita kulukorvauksia saava palkansaaja. Palkan­saajan kilometrikorvauksen verovapauteen ei vaikuta se, missä määrin hän käyttää autoa yksityisajoihin. Kilometrikorvausta vastaavaa vähennystä ei siten voitu evätä sillä perusteella, ettei yksityisajojen määrää selvitetty.

Verovuosi 2004

Laki elinkeinotulon verottamisesta 55 § (1168/2000)

KHO:n päätös 23.1.2012 taltionumero 12/64. KHO kumoaa hallinto-oikeuden päätöksen. Ks. KHO:n lyhyt ratkaisuseloste.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.