Turun HAO 19.08.2010 10/0537/3

Ajo-oikeus - ajoneuvon rakenteellinen nopeus - mopoauto

Diaarinumero: 00992/10/7501
Taltionumero: 10/0537/3
Antopäivä: 19.8.2010

A, jolla on MT-luokan ajo-oikeus, oli kuljettanut EY-tyyppihyväksyttyä L6e-luokan kevyeksi nelipyöräksi eli mopoautoksi rekisteröityä ajoneuvoa 66 kilometrin tuntinopeudella alueella, jolla on 40 kilometrin tuntinopeusrajoitus. Poliisilaitoksen päätöksen mukaan ajoneuvon rakenteellista nopeutta oli muutettu siten, että ajoneuvo luokitellaan L7e-luokan nelipyöräksi, jonka kuljettamiseen vaaditaan B-luokan ajo-oikeus. Poliisilaitos katsoi, että A oli siten syyllistynyt kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta, ja määräsi A:n määräaikaiseen ajokieltoon. Ajoneuvo oli tapahtuneen jälkeen katsastettu edelleen L6e-luokkaan.

Ajoneuvo oli EY-tyyppihyväksytty ja rekisteröity L6e-luokan kevyeksi nelipyöräksi sekä tähän luokkaan asianmukaisesti katsastettu. A oli esittänyt luotettavan selvityksen siitä, ettei ajoneuvon ominaisuuksia ollut hänen toimestaan tai muutenkaan tyyppihyväksynnän ja rekisteröinnin jälkeen muutettu ajoneuvon rakenteelliseen nopeuteen vaikuttavalla tavalla. Näin ollen riippumatta poliisin toteamasta ajoneuvon nopeudesta A:ta ei olisi tullut määrätä ajokieltoon sillä perusteella, että hän on kuljettanut ajoneuvoa, jonka rakenteellista nopeutta on muutettu siten, ettei A:n ajo-oikeus riitä ajoneuvon kuljettamiseen.

Tieliikennelaki 75 § 2 mom 4 kohta

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.