Keski-Suomen LO 26.11.1993 1097

Kunnallisasia - Käräjäoikeuden lautakunta - Kokoonpano

KHO on muuttanut lääninoikeuden päätöstä. KHO:n päätöksen viitetiedot näkyvät ennakkotapauksen lopussa.

Oikeuskysymyksenä oli, oliko kunnanvaltuusto menetellyt lainvastaisesti valitessaan käräjäoikeuden lautakuntaan kolme miestä ja yhden naisen.

Käräjäoikeuslain mukaan kunnasta valittavien lautamiesten tulee mahdollisimman tasapuolisesti edustaa kunnan väestön ikä-, elinkeino-, sukupuoli- ja kielijakaumaa. K:n kunnan väestökirjan mukaan kunnassa oli 1.1.1993 miehiä 2790 ja naisia 2808. K:n kunta ei ollut esittänyt kunnan väestön ikä- ja elinkeinojakaumasta johtuvaa tai muuta perustetta sille, että vain yksi neljästä K:n kunnasta valitusta lautamiehestä oli nainen. Lääninoikeus katsoi, etteivät K:n kunnasta valitut lautamiehet edustaneet mahdollisimman tasapuolisesti kunnan väestön sukupuolijakaumaa, kun otetaan huomioon kunnan väestökirjaan merkittyjen miesten ja naisten määrä. Lääninoikeus kumosi valtuuston päätöksen lainvastaisena.

KunnallisL 139 § 2 mom
KäräjäoikeusL 6 § 2 mom
KäräjäoikeusL 7 § 2 mom

KHO:n päätös 19.5.1994 taltionumero 2216. Muutettu.

KHO:n vuosikirjaratkaisu 1994-A-23.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.