Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

442/2016

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Puolustusministeriön asetus puolustusvoimien ajokorteista ja ajoluvista annetun puolustusministeriön asetuksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Julkaisupäivä
Oikaisut

Säädöstä on oikaistu. Katso säädöskokoelman PDF ja listatut oikaisut.

Suomen säädöskokoelma
Säädösteksti

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Puolustusministeriön päätöksen mukaisesti

muutetaan puolustusvoimien ajokorteista ja ajoluvista annetun puolustusministeriön asetuksen ( 23/2013 ) 3 §:n 2 momentti, 9 §:n 1 momentin 1 ja 6 kohta, 18 §:n 4 ja 5 momentti ja 31 § ja

lisätään 9 §:n 1 momenttiin uusi 9 kohta ja uusi 2 momentti seuraavasti:

3 § Ajoneuvotarkastaja


Ajoneuvotarkastajan kelpoisuus voidaan myöntää puolustusvoimien palkattuun henkilöstöön kuuluvalle, jolla on puolustusvoimien liikenneopettajalupa tai ajokorttilain (386/2011) mukainen liikenneopettajalupa sekä puolustusvoimien BECE-luokan ajokortti. Henkilö on toiminut yhteensä vähintään kolme vuotta puolustusvoimien liikenneopettajana, puolustusvoimien moottoripyörän liikenneopettajana, ajolupakouluttajana tai pyöräalustaisen panssariajoneuvon ajo-opettajana, joista puolustusvoimien liikenneopettajana vähintään yhden vuoden ajan ja suorittanut pääesikunnan määräämän koulutuksen. Liikenneopettajan erikoisammattitutkintoon sisältyvän tutkinnon osan, joka kattaa kuljettajantutkinnon tai ajokokeen vastaanottamisen, suorittaminen vastaa kahta vuotta opetuskokemusta puolustusvoimien liikenne-opettajana, puolustusvoimien moottoripyörän liikenneopettajana, ajolupakouluttajana tai pyöräalustaisen panssariajoneuvon ajo-opettajana. Ajoneuvotarkastajan kelpoisuuden myöntää pääesikunta.


9 § Sotilasajoneuvon kuljettaminen ilman puolustusvoimien ajokorttia tai ajolupaa

Ajokorttilain mukaisen ajokortin perusteella saa kuljettaa muuta sotilasajoneuvoa kuin erikois- tai panssariajoneuvoa, jos kysymyksessä on:

1) 

AM-, B- ja C1 -luokan ajoneuvo;


6) 

henkilö, jolla on liikenneopettajalupa tai opetusharjoittelulupa;


9) 

puolustusvoimien lentokenttäpaloauton pelastustoimintaan tai pelastustoiminnan koulutukseen ja harjoitteluun liittyvä ajo.


Ajokorttilain mukaisen ajokortin perusteella saa kuljettaa sotilasajoneuvoa yleiseltä liikenteeltä suljetulla alueella, jos kysymyksessä on puolustusvoimista annetun lain (551/2007) 2 §:n 1 momentin 2 kohdan mukainen muiden viranomaisten tukeminen.


18 § Kuljettajantutkintoon vaadittava opetus


Puolustusvoimien C-luokan ajokorttia varten annettavan opetuksen on täytettävä myös C1E-luokan vaatimukset. Kouluajoneuvona saadaan käyttää ajoneuvoyhdistelmää, jonka vetoautona on C-luokan kuorma-auto, ja yhdistelmän todellinen kokonaismassa alle 20 000 kg.


D1- ja D-luokan puolustusvoimien kuljettajantutkintoon vaadittava opetuksen vähimmäismäärä on ajokorttilain 54 §:n 2 momentin 2-kohdassa tarkoitetun täydentävän kuljettajaopetuksen määrä, jos oppilaalla on puolustusvoimien C-luokan ajokortti ja ammattipätevyys.


31 § Vaarallisten aineiden kuljettajan ajolupa

Jos liikenteen-turvallisuusviraston vaarallisten aineiden kuljetuksesta tiellä annetun määräyksen 4541/03.04.03.00/2015 kohdassa 1.1.3.6 tarkoitettuja suurempia määriä vaarallisia aineita kuljetetaan puolustusvoimien valvonnassa kappaletavarana tai säiliötilavuutena, on kuljettajalla oltava kuljetuksen sisältöä vastaava ADR -ajolupa tai tämän asetuksen mukainen VAK -ajolupa.



Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 2016.

Helsingissä 10 päivänä kesäkuuta 2016

PuolustusministeriJussi NiinistöEsittelijäInka Lilja

Sivun alkuun