363/2014

Annettu Helsingissä 7 päivänä toukokuuta 2014

Valtiovarainministeriön asetus maakuntien vuoden 2014 juhlarahoista

Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään metallirahasta 27 päivänä maaliskuuta 1998 annetun lain (216/1998) 1 §:n 2 momentin nojalla, sellaisena kuin se on laissa 378/2002:

1 §

Vuonna 2014 lyödään Karjalan, Savon, Ahvenanmaan ja Varsinais-Suomen historiallisten maakuntien eläimet –aiheiset 5 euron juhlarahat.

2 §

Juhlarahojen keskusta on kuparinikkeliä, jonka painosta 75 % on kuparia ja 25 % nikkeliä. Rengas on alumiinipronssia, jonka painosta on kuparia 92 %, alumiinia 6 % ja nikkeliä 2 %. Pitoisuudet saavat vaihdella enintään ± 10 promilleyksikköä.

3 §

Jokaisen juhlarahan halkaisija on 27,25 ± 0,1 millimetriä ja paino 9,8 ± 0,4 grammaa.

Enintään 5 prosenttia rahoista saa poiketa halkaisijastaan enemmän kuin ± 0,1 milli-metriä.

4 §

Juhlarahojen kuvat ja kirjoitukset laakapinnoilla on sijoitettu siten, että rahoja kirjan lehden tavoin käännettäessä kumpikin puoli on oikein päin.

Rahassa tunnuspuolella on sen suunnitelleen taiteilijan sukunimen alkukirjain V ja arvopuolella sen suunnitelleen taiteilijan sukunimen alkukirjain T sekä Suomen Rahapaja Oy:n tunnus.

5 §

Karjalan juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen:

Rahan tunnuspuolella on kuvattuna käki puun latvassa. Taustalla  näkyy järvimaisema. Teksti SUOMI FINLAND on kehällä rahan yläreunassa.

Rahan arvopuolella on kuvattuna Karjalan historiallisen maakunnan vaakuna. Arvomerkintä 5 on vasemmassa reunassa. Teksti EURO on kehällä rahan alareunassa ja vuosiluku 2014 kehällä rahan yläreunassa.

6 §

Savon juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen:

Rahan tunnuspuolella kuvattuna lainehtivassa vedessä uiva kuikka taustanaan horisontissa näkyvä saari. Teksti SUOMI FINLAND on kehällä rahan yläreunassa.

Rahan arvopuolella on kuvattuna Savon historiallisen maakunnan vaakuna. Arvomerkintä 5 on vasemmassa reunassa. Teksti EURO on kehällä rahan alareunassa ja vuosiluku 2014 kehällä rahan yläreunassa.

7 §

Ahvenanmaan juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen:

Rahan tunnuspuolella on kuvattuna merikotka pesässään. Teksti SUOMI FINLAND on kehällä rahan yläreunassa.

Rahan arvopuolella on kuvattuna Ahvenanmaan historiallisen maakunnan vaakuna. Arvomerkintä 5 on vasemmassa reunassa. Teksti EURO on kehällä rahan alareunassa ja vuosiluku 2014 kehällä rahan yläreunassa.

8 §

Varsinais-Suomen juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen:

Rahan tunnuspuolella on kuvattuna kettu taustanaan Turun linna. Teksti SUOMI FINLAND on kehällä rahan yläreunassa.

Rahan arvopuolella on kuvattuna Varsinais-Suomen historiallisen maakunnan vaakuna. Arvomerkintä 5 on vasemmassa reunassa. Teksti EURO on kehällä rahan alareunassa ja vuosiluku 2014 kehällä rahan yläreunassa.

9 §

Osa 5 euron juhlarahoista lyödään erikoislyöntinä, jolloin rahoissa on peilikiiltoinen pohja ja mattapintainen kuvio.

10 §

Tämä asetus tulee voimaan 13 toukokuuta 2014.

  Helsingissä 7 päivänä toukokuuta 2014

Valtiovarainministeri
Jutta Urpilainen

Hallitusneuvos
Raine Vairimaa

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.