Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1394/2007

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Valtioneuvoston asetus eräiden entisen Neuvostoliiton alueelta peräisin olevien henkilöiden kielitutkinnon perusteista ja järjestämisestä annetun asetuksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 205/2007 (Julkaistu 31.12.2007)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty työministeriön esittelystä,

muutetaan eräiden entisen Neuvostoliiton alueelta peräisin olevien henkilöiden kielitutkinnon perusteista ja järjestämisestä 17 päivänä maaliskuuta 2005 annetun asetuksen ( 179/2005 ) 2 ja 3 §, 4 §:n 1 momentti, 5 §:n 1 ja 3 momentti, 6 §, 7 §:n 2 momentti ja 8 § seuraavasti:

2 §Kielitutkinnon hallinto

Sisäasiainministeriö päättää edellä 1 §:n 1 momentissa tarkoitetun kielitutkinnon perusteista kuultuaan Opetushallitusta sekä vastaa kielitutkinnon kehittämisestä ja valvonnasta. Maahanmuuttovirasto vastaa kielitutkinnon järjestämisestä.

Maahanmuuttovirasto voi tehdä edellä 1 §:n 1 momentissa tarkoitetun kielitutkinnon laatimisesta, arvioinnista ja järjestämisestä sopimuksia korkeakoulujen ja muiden kielitutkinnon järjestäjien kanssa.

3 §Kielitutkinnon järjestäminen

Maahanmuuttovirasto voi sopia 1 §:n 1 momentissa tarkoitetun kielitutkinnon järjestämisestä enintään vuodeksi kerrallaan. Tutkintotilaisuuksien määrästä ja alueellisesta kattavuudesta sovitaan Maahanmuuttoviraston ja kielitutkinnon järjestäjän kesken.

Kielitutkinnon järjestäjän tehtävänä on:

1)

järjestää kielitutkinto;

2)

tiedottaa yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa mahdollisuudesta suorittaa tutkinto sekä tutkinnon perusteista ja oikeusvaikutuksista;

3)

toimittaa tutkintosuoritukset arvioitaviksi; ja

4)

ilmoittaa Maahanmuuttovirastolle tiedot tutkintoon osallistuneista ja tutkinnon tuloksista.

4 §Arvioija

Edellä 1 §:n 1 momentissa tarkoitetun kielitutkinnon arvioijana voi toimia se, jolla on suomi vieraana kielenä opettajalta vaadittava kelpoisuus (S 2) ja joka on osallistunut 1 §:n 1 momentissa tarkoitetun kielitutkinnon arvioijakoulutukseen ja jonka Maahanmuuttovirasto on hakemuksesta hyväksynyt merkittäväksi ylläpitämäänsä arvioijarekisteriin.


5 §Arvioijarekisteri

Maahanmuuttovirasto ylläpitää 1 §:n 1 momentissa tarkoitetun kielitutkinnon arviointiin osallistuvista arvioijarekisteriä kielitutkinnon järjestämistä ja valvontaa varten sekä kielitutkinnon yhdenmukaisen arvioinnin turvaamiseksi.


Arvioija merkitään arvioijarekisteriin viiden vuoden ajaksi. Merkintä voidaan hakemuksesta uusia, jos arvioija edelleen täyttää 4 §:ssä säädetyt vaatimukset ja on käytännössä ylläpitänyt arviointitaitoaan. Jos arvioijan suorittamissa arvioinneissa ilmenee olennaisia puutteita tai laiminlyöntejä, Maahanmuuttovirasto voi arvioijaa kuultuaan poistaa merkinnän ennen määräajan päättymistä.


6 §Tutkintotodistus

Kielitutkinnon suorittaneelle annetaan tutkintotodistus, johon merkitään tutkinnon suorituspaikka ja tutkintopäivä. Tutkintotodistuksen allekirjoittaa Maahanmuuttovirasto.

7 §Rekisterimerkinnät


Maahanmuuttovirasto rekisterinpitäjinä huolehtii merkintöjen tekemisestä.

8 §Tarkistusarviointi

Tutkintosuorituksen arviointiin tyytymätön voi vaatia Maahanmuuttovirastolta kirjallisesti tarkistusarviointia 30 päivän kuluessa siitä, kun hänellä on ollut tilaisuus saada arvioinnin tulokset ja arviointiperusteiden soveltaminen tietoonsa.


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2008.

Ennen asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.

Helsingissä 20 päivänä joulukuuta 2007

Ministeri Astrid ThorsErikoissuunnittelija Eeva Vattulainen

Sivun alkuun