Asetus puolustusvoimien ajokorteista annetun asetuksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Liikenneministerin esittelystä
kumotaan puolustusvoimien ajokorteista 12 päivänä heinäkuuta 1993 annetun asetuksen ( 667/1993 ) 27 §:n 1 momentin 8 kohta,
muutetaan 2 §:n 1 kohta, 4 §:n 1 momentti, 5 §:n 2 momentin 6 kohta, 6 §, 7 §:n 2 momentin johdantokappale, 10 §:n 1 ja 3 momentti, 14 §:n 1 momentti, 19 §, 22 §:n 1 momentti ja 27 §:n 2 momentti, sekä
lisätään asetukseen uusi 19 a §, 5 §:ään, sellaisena kuin se on osittain muutettuna asetuksella 1118/1995, uusi 3 momentti ja 22 §:ään uusi 6 momentti seuraavasti:
2 §Määritelmiä
Tässä asetuksessa tarkoitetaan:
puolustusvoimien ajoneuvolla tieliikennelain 2 a §:n 5 kohdan mukaista moottorikäyttöistä sotilasajoneuvoa, joka on rekisteröity ajoneuvohallintokeskuksen pitämään ajoneuvorekisteriin tai puolustusvoimien pitämään sotilasajoneuvorekisteriin, ei kuitenkaan panssariajoneuvoa;
4 §Puolustusvoimien ajokortti-, ajolupa- ja ajoneuvoluokat
Puolustusvoimien ajokortit ja ajoluvat luokitellaan ajokorttiasetuksen mukaisesti. C-luokkaan luetaan kuitenkin myös sellaiset puolustusvoimien ajoneuvoyhdistelmät, joiden vetoauto kuuluu tähän luokkaan ja joissa hinattavan ajoneuvon kokonaismassa on enintään 3 500 kg.
5 §Ajo-oikeuden laajuus
Puolustusvoimien ajoneuvoa saa kuljettaa myös kyseisen ajoneuvoluokan kuljettamiseen oikeuttavan ajokortin perusteella silloin, kun kyseessä on:
ajoneuvon rakennemuutokseen, korjaukseen, testaukseen tai huoltoon välittömästi liittyvä siirto tai koeajo;
Puolustusvoimien A-luokan ajoneuvoa saa, riippumatta sen tehosta tai tehon suhteesta omamassaan, kuljettaa henkilö, jolla on puolustusvoimien A-luokan ajoneuvon ajo-oikeus.
6 §Ikävaatimukset
Puolustusvoimien CE-luokan ajoneuvoyhdistelmän kuljettamiseen vaadittavan puolustusvoimien ajokortin voi saada 18 vuotta täyttänyt henkilö ja puolustusvoimien D-luokan ajoneuvon tai DE-luokan ajoneuvoyhdistelmän kuljettamiseen vaadittavan puolustusvoimien ajokortin 19 vuotta täyttänyt henkilö.
7 §Puolustusvoimien ajokortin myöntämisen edellytykset
Puolustusvoimien ajokortin myöntämisen edellytyksenä on sen lisäksi, mitä tieliikennelain 70 §:n 1―3 momentissa säädetään ajokorttiluvan myöntämisen edellytyksistä, että:
10 §Puolustusvoimien ajokortin ja ajoluvan uudistaminen
Puolustusvoimien ajokortti voidaan uudistaa kuljettajantutkintoa vaatimatta, kun henkilön työ- tai palvelussuhde puolustusministeriössä, puolustusvoimissa tai rajavartiolaitoksessa jatkuu enintään kolmen vuoden keskeytyksen jälkeen.
Reserviläiselle aiemmin myönnetty puolustusvoimien ajokortti voidaan uudistaa kuljettajantutkintoa vaatimatta myös, jos:
varusmiespalveluksen päättymisestä on kulunut enintään kolme vuotta; tai
edellisestä kertausharjoituksesta, jossa reserviläinen on ajanut vastaavaa ajoneuvoa, on kulunut enintään kolme vuotta.
14 §Opetuksen toteuttaminen
Puolustusvoimien ajokorttia varten on annettava opetusta:
henkilölle, jolla ei ole ajoneuvon luokkaa vastaavaa ajokorttia, vähintään ajokorttiasetuksen soveltamisesta annetussa liikenneministeriön päätöksessä edellytetty määrä, CE-luokkaa varten kuitenkin vähintään asianomaisen ministeriön määräysten mukainen määrä; sekä
muille henkilöille asianomaisen ministeriön määräysten mukainen määrä.
19 §Kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytykset
Kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytyksistä on voimassa, mitä ajokorttiasetuksen 28 §:ssä säädetään, seuraavin poikkeuksin:
varusmiehellä tulee olla Suomessa tai ulkomailla annettu voimassa oleva muu kuin T-luokan ajokortti, milloin kyseessä on A-luokan ajoneuvon kuljettajantutkinto, taikka vähintään B-luokan ajokortti, milloin kyseessä on C-luokan ajoneuvon kuljettajantutkinto;
CE-luokan ajoneuvoyhdistelmän kuljettajantutkintoon voidaan ottaa 18 vuotta täyttänyt varusmies, jolla on C-luokan ajoneuvon ajo-oikeus ja joka on saanut jatko-opetuksen ja asianomaisen ministeriön määräysten mukaisen CE-luokan kuljettajaopetuksen;
CE-luokan ajoneuvoyhdistelmän kuljettajantutkintoon voidaan ottaa myös muu 21 vuotta täyttänyt puolustusvoimien palveluksessa oleva henkilö, jolla on C-luokan ajoneuvon ajo-oikeus ja joka on saanut jatko-opetuksen sekä joka lisäksi täyttää asianomaisen ministeriön määräysten mukaisen ajokokemusta koskevan vaatimuksen tai on saanut tämän ministeriön määräysten mukaisen CE-luokan kuljettajaopetuksen ja täyttää sitä edeltävää ajokokemusta koskevan vaatimuksen; sekä
D-luokan ajoneuvon tai DE-luokan ajoneuvoyhdistelmän kuljettajantutkintoon voidaan ottaa 19 vuotta täyttänyt varusmies.
19 a §Kuljettajantutkintotodistuksen antaminen
Asianomainen ministeriö antaa määräykset edellytyksistä, joilla todistus kuljettajantutkinnon suorittamisesta annetaan poliisiviranomaista varten ajokorttiasetuksessa tarkoitetun ajokortin saamiseksi.
22 §Opetushenkilöstö
Kuljettajaopetuksen johtajalla tulee olla puolustusvoimien liikenneopettajalupa. Puolustusvoimien A-luokan ajokorttia varten annettavan opetuksen johtajalla tulee olla kuitenkin puolustusvoimien moottoripyörän liikenneopettajalupa.
Jatko-opetusta kuljettajaopetuksen yhteydessä saa antaa henkilö, jolla on puolustusvoimien liikenneopettajalupa ja asianomaisen ministeriön määräysten mukainen jatko-opetukseen sisältyvien opetusaiheiden tuntemus tai liikenneopettajalupa.
27 §Rekisteritiedot
Puolustusvoimien ajokorttiasioiden käsittelyä varten tarpeellisten tietojen luovuttamisesta puolustusvoimille ajoneuvohallintokeskuksen ylläpitämästä ajokorttirekisteristä säädetään erikseen.
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 1997.
Helsingissä 6 päivänä kesäkuuta 1997
Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARILiikenneministeriMatti Aura