Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

109/1993

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös elintarvikelisäaineista annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on

muuttanut elintarvikelisäaineista 8 päivänä heinäkuuta 1992 antamansa päätöksen ( 636/92 ) liitteen 1 kohdan 01.04 värien osalta, kohdan 02.03 happamuudensäätöaineiden osalta, kohdan 08.02 entsyymien osalta, kohdan 11.03 emulgointi-, stabilointi- ja sakeuttamisaineidenosalta sekä liitteen 2 luettelon A kohdat E 120, E 172, E 200, E 202, E 210-212, E 220-228, E 510 ja E 950, ja liitteen 3 luettelon A kohdat E 572 jaE 1192 sek

lisännyt liitteen 1 kohtaan 01.03 uuden lisäaineryhmän sakeuttamisaineet, liitteen 2 luetteloon A uuden kohdan tokoferoliasetaatti sekä luetteloon B uudet kohdat E 570 ja E 572 ja liitteen 3 luetteloon A uuden kohdan E 570 seuraavasti:

Liite 1

01. MAITO, KERMA JA ERÄÄT MAITOVALMISTEET

Lisäaineryhmä(1)

Lisäaine

Rajoitukset

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

01.03 Hapatettu maito-

valmiste (esim.

piimä, viili,

jogurtti)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sakeuttamisaineet

E 410 Johanneksen-

leipäpuunjauhe

E 466 Karboksimetyyli-

selluloosa (CMC)

vain jälkipastö-

roituun hapankerma-

valmisteeseen

yhteensä 10 g/kg

01.04 Maustettu,

hapatettu

maitovalmiste

Värit

E 141 Klorofylliini-

kupari-kompleksin

kalium- ja

natriumsuolat

10 mg/kg

E 160a Beta-karoteeni

E 160e Beta-apo-8'-

karotenaali

E 160f Beta-apo-8'-

karoteenihappo-

etyyliesteri

yhteensä 60 mg/kg

E 162

Betalaiini

(punajuuriväri)

20 mg/kg

E 163

Antosyaanit

syötävist

kasvinosista

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

02. JUUSTO JA MUNAJUUSTO

Lisäaineryhmä(1)

Lisäaine

Rajoitukset

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

02.03 Munajuusto

Happamuudensäätö-

aineet

E 270 Maitohappo

E 330 Sitruunahappo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

08. VILJA JA ERÄÄT VILJAVALMISTEET

Lisäaineryhmä(1)

Lisäaine

Rajoitukset

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

08.02 Jauho

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Entsyymit

E 1100 Amylaasi

E 1101 Proteaasi

E 1102 Glukoosioksidaasi

Sellulaasi

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. LASTENRUOKA

Lisäaineryhmä(1)

Lisäaine

Rajoitukset

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11.03 Muu lastenruoka

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Emulgointi-, stabi-

lointi- ja sakeuttamis-

aineet

E 322 Lesitiini

1 g/kg

E 333 Kalsium-

sitraatit

1 g/kg

E 440 Pektiini

E 471 Rasvahappojen

mono- ja di-

glyseridit

20 g/kg valmisteen

sisältämää rasvaa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Liite 2

LISÄAINEIDEN KÄYTTÖ MUISSA KUIN LIITTEESSÄ 1 MAINITUISSA

ELINTARVIKKEISSA

A. Lisäaineet, joiden käyttöä rajoitetaan

Lisäaine

Rajoitukset

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

E 120 Karmiini

vain kahvileivän kuorrutteeseen

ja täytteeseen, jälkiruokaan,

makeisiin ja purukumiin sek

erityisvalmisteeseen 100 mg/kg,

juomiin 60 mg/kg, karmiini-

hapoksi laskettuna

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

E 172 Rautaoksidit

vain makeisiin, purukumiin ja

kahvileipään 100 mg/kg, erityis-

valmisteen kuoriloon 2,2 g/kg

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

E 200 Sorbiinihappo

E 202 Kaliumsorbaatti

2 g/kg

E 210 Bentsoehappo

E 211 Natriumbentsoaatti

E 212 Kaliumbentsoaatti

2 g/kg, kuitenkin kalakylmä-

säilykkeeseen 3 g/kg

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

E 220 Rikkihapoke (rikkidioksidi)

E 221 Natriumsulfiitti

E 222 Natriumvetysulfiitti

E 223 Natriumdisulfiitti

E 224 Kaliumdisulfiitti

E 225 Kaliumsulfiitti

E 226 Kalsiumsulfiitti

E 227 Kalsiumvetysulfiitti

E 228 Kaliumvetysulfiitti

vain sokerilla kyllästetyiss

marjoissa ja hedelmiss

15 mg/kg, kookosvalmisteissa,

korppujauhoissa, makeisissa ja

juomissa 50 mg/kg (viinistä ja

siideristä valmistetut juomat

150 mg/kg), etikassa, peruna-

hiutaleissa ja kasvis-

säilykkeissä 100 mg/kg, keksi-

ja vohvelitaikinassa 200 mg/kg,

sinapissa 250 mg/kg sekä pipar-

juurivalmisteessa 400 mg/kg,

rikkidioksidiksi laskettuna

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

E 510 Ammoniumkloridi

vain makeisiin ja purukumiin

sekä keksien ja vohvelien

täytteeseen ja kuorrutteeseen

35 g/kg, salmiakkimakeisiin

70 g/kg

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

E 950 Asesulfaami K

vain jälkiruokiin, kahvileipiin

ja juomiin 300 mg/kg, makeisiin

700 mg/kg ja purukumiin 2 g/kg

sekä makeutusvalmisteisiin

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tokoferoliasetaatti

300 mg/kg, erityisvalmisteeseen

500 mg/kg valmisteen sisältämä

rasvaa

B. Lisäaineet, joita saa käyttää muihin kuin liitteessä1

mainittuihin elintarvikkeisiin hyvän valmistustavan

mukaan

E 570 Steariinihappo

E 572 Magnesiumstearaatti

Liite 3

LISÄAINEIDEN NUMEROTUNNUKSET JA KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUKAAN

MÄÄRÄYTYVÄT RYHMÄNIMET

A. Lisäaineet, joilla on numerotunnus

Lisäaineen nimi

Mahdollinen käyttötarkoitus

ja ryhmänimi

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

E 570 Steariinihappo

Pintakäsittelyaine

E 572 Magnesiumstearaatti

Emulgointiaine, stabilointiaine,

pintakäsittelyaine

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

E 1102 Glukoosioksidaasi

Hapettumisenestoaine, entsyymi

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä helmikuuta 1993.

Helsingissä 27 päivänä tammikuuta 1993

Ministeri Pertti SalolainenYlitarkastaja Anna-Liisa Koskinen

Sivun alkuun