Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös elintarvikelisäaineista annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Kauppa- ja teollisuusministeriö on
muuttanut elintarvikelisäaineista 8 päivänä heinäkuuta 1992 antamansa päätöksen ( 636/92 ) liitteen 1 kohdan 01.04 värien osalta, kohdan 02.03 happamuudensäätöaineiden osalta, kohdan 08.02 entsyymien osalta, kohdan 11.03 emulgointi-, stabilointi- ja sakeuttamisaineidenosalta sekä liitteen 2 luettelon A kohdat E 120, E 172, E 200, E 202, E 210-212, E 220-228, E 510 ja E 950, ja liitteen 3 luettelon A kohdat E 572 jaE 1192 sek
lisännyt liitteen 1 kohtaan 01.03 uuden lisäaineryhmän sakeuttamisaineet, liitteen 2 luetteloon A uuden kohdan tokoferoliasetaatti sekä luetteloon B uudet kohdat E 570 ja E 572 ja liitteen 3 luetteloon A uuden kohdan E 570 seuraavasti:
Liite 1
01. MAITO, KERMA JA ERÄÄT MAITOVALMISTEET | ||
Lisäaineryhmä(1) | Lisäaine | Rajoitukset |
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | ||
01.03 Hapatettu maito- | ||
valmiste (esim. | ||
piimä, viili, | ||
jogurtti) | ||
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | ||
Sakeuttamisaineet | E 410 Johanneksen- | |
leipäpuunjauhe | ||
E 466 Karboksimetyyli- | ||
selluloosa (CMC) | vain jälkipastö- | |
roituun hapankerma- | ||
valmisteeseen | ||
yhteensä 10 g/kg | ||
01.04 Maustettu, | ||
hapatettu | ||
maitovalmiste | ||
Värit | E 141 Klorofylliini- | |
kupari-kompleksin | ||
kalium- ja | ||
natriumsuolat | 10 mg/kg | |
E 160a Beta-karoteeni | ||
E 160e Beta-apo-8'- | ||
karotenaali | ||
E 160f Beta-apo-8'- | ||
karoteenihappo- | ||
etyyliesteri | yhteensä 60 mg/kg | |
E 162 | Betalaiini | |
(punajuuriväri) | 20 mg/kg | |
E 163 | Antosyaanit | |
syötävist | ||
kasvinosista | ||
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | ||
02. JUUSTO JA MUNAJUUSTO | ||
Lisäaineryhmä(1) | Lisäaine | Rajoitukset |
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | ||
02.03 Munajuusto | ||
Happamuudensäätö- | ||
aineet | E 270 Maitohappo | |
E 330 Sitruunahappo | ||
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | ||
08. VILJA JA ERÄÄT VILJAVALMISTEET | ||
Lisäaineryhmä(1) | Lisäaine | Rajoitukset |
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | ||
08.02 Jauho | ||
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | ||
Entsyymit | E 1100 Amylaasi | |
E 1101 Proteaasi | ||
E 1102 Glukoosioksidaasi | ||
Sellulaasi | ||
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | ||
11. LASTENRUOKA | ||
Lisäaineryhmä(1) | Lisäaine | Rajoitukset |
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | ||
11.03 Muu lastenruoka | ||
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | ||
Emulgointi-, stabi- | ||
lointi- ja sakeuttamis- | ||
aineet | E 322 Lesitiini | 1 g/kg |
E 333 Kalsium- | ||
sitraatit | 1 g/kg | |
E 440 Pektiini | ||
E 471 Rasvahappojen | ||
mono- ja di- | ||
glyseridit | 20 g/kg valmisteen | |
sisältämää rasvaa | ||
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - |
Liite 2
LISÄAINEIDEN KÄYTTÖ MUISSA KUIN LIITTEESSÄ 1 MAINITUISSA | |
ELINTARVIKKEISSA | |
A. Lisäaineet, joiden käyttöä rajoitetaan | |
Lisäaine | Rajoitukset |
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | |
E 120 Karmiini | vain kahvileivän kuorrutteeseen |
ja täytteeseen, jälkiruokaan, | |
makeisiin ja purukumiin sek | |
erityisvalmisteeseen 100 mg/kg, | |
juomiin 60 mg/kg, karmiini- | |
hapoksi laskettuna | |
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | |
E 172 Rautaoksidit | vain makeisiin, purukumiin ja |
kahvileipään 100 mg/kg, erityis- | |
valmisteen kuoriloon 2,2 g/kg | |
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | |
E 200 Sorbiinihappo | |
E 202 Kaliumsorbaatti | 2 g/kg |
E 210 Bentsoehappo | |
E 211 Natriumbentsoaatti | |
E 212 Kaliumbentsoaatti | 2 g/kg, kuitenkin kalakylmä- |
säilykkeeseen 3 g/kg | |
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | |
E 220 Rikkihapoke (rikkidioksidi) | |
E 221 Natriumsulfiitti | |
E 222 Natriumvetysulfiitti | |
E 223 Natriumdisulfiitti | |
E 224 Kaliumdisulfiitti | |
E 225 Kaliumsulfiitti | |
E 226 Kalsiumsulfiitti | |
E 227 Kalsiumvetysulfiitti | |
E 228 Kaliumvetysulfiitti | vain sokerilla kyllästetyiss |
marjoissa ja hedelmiss | |
15 mg/kg, kookosvalmisteissa, | |
korppujauhoissa, makeisissa ja | |
juomissa 50 mg/kg (viinistä ja | |
siideristä valmistetut juomat | |
150 mg/kg), etikassa, peruna- | |
hiutaleissa ja kasvis- | |
säilykkeissä 100 mg/kg, keksi- | |
ja vohvelitaikinassa 200 mg/kg, | |
sinapissa 250 mg/kg sekä pipar- | |
juurivalmisteessa 400 mg/kg, | |
rikkidioksidiksi laskettuna | |
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | |
E 510 Ammoniumkloridi | vain makeisiin ja purukumiin |
sekä keksien ja vohvelien | |
täytteeseen ja kuorrutteeseen | |
35 g/kg, salmiakkimakeisiin | |
70 g/kg | |
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | |
E 950 Asesulfaami K | vain jälkiruokiin, kahvileipiin |
ja juomiin 300 mg/kg, makeisiin | |
700 mg/kg ja purukumiin 2 g/kg | |
sekä makeutusvalmisteisiin | |
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | |
Tokoferoliasetaatti | 300 mg/kg, erityisvalmisteeseen |
500 mg/kg valmisteen sisältämä | |
rasvaa | |
B. Lisäaineet, joita saa käyttää muihin kuin liitteessä1 | |
mainittuihin elintarvikkeisiin hyvän valmistustavan | |
mukaan | |
E 570 Steariinihappo | |
E 572 Magnesiumstearaatti | |
Liite 3
LISÄAINEIDEN NUMEROTUNNUKSET JA KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUKAAN | |
MÄÄRÄYTYVÄT RYHMÄNIMET | |
A. Lisäaineet, joilla on numerotunnus | |
Lisäaineen nimi | Mahdollinen käyttötarkoitus |
ja ryhmänimi | |
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | |
E 570 Steariinihappo | Pintakäsittelyaine |
E 572 Magnesiumstearaatti | Emulgointiaine, stabilointiaine, |
pintakäsittelyaine | |
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - | |
E 1102 Glukoosioksidaasi | Hapettumisenestoaine, entsyymi |
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - |
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä helmikuuta 1993.
Helsingissä 27 päivänä tammikuuta 1993
Ministeri Pertti SalolainenYlitarkastaja Anna-Liisa Koskinen