984/1990

Annettu Helsingissä 15 päivänä marraskuuta 1990

Maa- ja metsätalousministeriön päätös ruoka- ja ruokateollisuusperunan hintatason vakaannuttamisesta

Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt:

1 §

Ruoka- ja ruokateollisuusperunan hintatason vakaannuttamiseen valtion tulo- ja menoarviossa osoitettua määrärahaa saadaan käyttää sen mukaan kuin tässä päätöksessä määrätään.

2 §

Määrärahaa saadaan käyttää, kun I luokan pakkaamattoman ruokaperunan tuottajahinta on alittanut jäljempänä 2 momentissa määrätyn kausiporrastetun hinnan 25 pennillä.

Pakkaamattoman I luokan ruokaperunan kausiporrastettu tuottajahinta ilman pakkaus- ja lajittelukustannuksia on

lokakuussa   1990 123 p/kg
marraskuussa  1990 128 ,,
joulukuussa  1990 133 ,,
tammikuussa  1991 138 ,,
helmikuussa  1991 143 ,,
maaliskuussa  1991 148 ,,
huhtikuussa  1991 153 ,,
toukokuussa  1991 158 ,,
kesäkuussa   1991 163 ,, 

Irtoperunana myytävän I luokan ruokaperunan lajittelukustannuksina käytetään tätä päätöstä sovellettaessa 23 penniä kilolta ja 2,5 kilon pakkaukseen pakatun perunan lajittelu- ja pakkauskustannuksina 65 penniä kilolta sekä 25 kilon pakkaukseen pakatun perunan osalta 41 penniä kilolta.

3 §

Mikäli ruokaperunan tuottajahinta on kehittynyt 2§:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla ja hintakehityksen arvioidaan johtuvan tilapäisestä liikatarjonnasta, voidaan ruokaperunan varastoinnista maksaa korvausta.

Mikäli ruokaperunan tuottajahinta on kehittynyt 2§:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla ja hintakehityksen arvioidaan johtuvan siitä, että perunan kokonaissato ylittää satokauden kokonaiskulutuksen, voidaan ylimääräisen perunan poistamiseksi markkinoilta ryhtyä toimenpiteisiin käyttämällä perunaa muuhun tarkoitukseen, kuten tärkkelyksen valmistukseen tai viemällä sitä maasta taikka sijoittamalla sitä muutoin tarkoituksenmukaisella tavalla.

4 §

Määrärahaa saadaan käyttää ruokaperunan varastotilanteen seurannassa tarvittavien erillisten selvitysten rahoittamiseen ja hintatason vakaannuttamiseksi myös ruokaperunan markkinoinnin edistämistä ja laadun parantamista tarkoittavien toimenpiteiden rahoittamiseen.

5 §

Päätöksen 3 §:ssä tarkoitetuista toimenpiteistä tekee maa- ja metsätalousministeriö. Päätöksessä on määrättävä muun ohella, mihin hintaan perunaa ostetaan ja miten mahdolliset kustannukset ylijäämäperunan käyttämisestä ostajalle ja varaston pitäjälle korvataan, sekä miten toimenpiteiden edellyttämästä perunan laatutason selvittämisestä aiheutuvat matka- ja näytteenottokustannukset korvataan. Päätöksessä on otettava huomioon, että sen tavoitteena on ruokaperunan viljelyn vakaannuttaminen.

6 §

Tämä päätös tulee voimaan 21 päivänä marraskuuta 1990 ja sitä sovelletaan 1.10.1990-30.6.1991 välisenä aikana myytävään ruokaperunaan.

Helsingissä 15 päivänä marraskuuta 1990

Maa- ja metsätalousministeri
Toivo T. Pohjala

Vanhempi hallitussihteeri
Esko Laurila

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.