131/1990

Annettu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta 1990

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös eräistä marja-, hedelmä- ja kasvisvalmisteista sekä eräistä juomista annetun asetuksen soveltamisesta

Kauppa- ja teollisuusministeriö on eräistä marja-, hedelmä- ja kasvisvalmisteista sekä eräistä juomista 9 päivänä helmikuuta 1990 annetun asetuksen (129/90) 3, 15 ja 22§:n nojalla päättänyt:

1 §
Täysmehun liukoinen kuiva-aine

Täysmehutiivisteestä tai kuivatusta täysmehusta valmistetussa täysmehussa tulee olla seuraavat marja-, hedelmä- ja kasviskohtaiset liukoisen kuiva-aineen vähimmäispitoisuudet:

Täysmehu liukoisen kuiva-aineen vähimmäispitoisuus, painoprosenttia
Ananas 13,5
Aprikoosi 12,0
Appelsiini 11,0
Greippi 9,0
Kirsikka 12,0
Luumu 9,0
Mandariini 11,0
Mansikka 8,0
Mustaherukka 11,0
Mustikka 8,0
Omena 10,0
Passionhedelmä 13,0
Persikka 11,0
Punaherukka 9,0
Puolukka 9,0
Päärynä 11,0
Rypäle 16,0
Sitruuna 6,0
Tomaatti 4,5
Vadelma 9,0

Liukoinen kuiva-aine määritetään refraktometrillä sakkaroosiasteikolla +20° C:ssa ilman happokorjausta (niin sanottu Brix-aste, °Brix) ja ilman eräistä marja-, hedelmä- ja kasvisvalmisteista sekä eräistä juomista annetun asetuksen 4§:ssä tarkoitettua makeutusainelisäystä.

2 §
Nektarin valmistuksessa käytetyt marjat ja hedelmät

Eräistä marja-, hedelmä- ja kasvisvalmisteista sekä eräistä juomista annetun asetuksen 8§:ssä tarkoitettuja happamia tai voimakasaromisia marjoja ja hedelmiä ovat esimerkiksi herukat, karviainen, luonnonmarjat ja niiden viljellyt muodot, aprikoosi, passionhedelmä, guava, mango ja papaija.

3 §
Pakatun veden laatuvaatimukset

Pakatun veden on mikrobiologiselta laadultaan täytettävä vähintään seuraavat vaatimukset:

Heterotrofinen pesäkeluku, määritettynä 12 tunnin kuluessa pakkaamisesta 20-22° C alle 100kpl/ml 37° C alle 20 kpl/ml
Koliformiset bakteerit Lämpökestoiset koliformiset bakteerit Fekaaliset streptokokit Pseudomonas aeruginosa ei osoitettavissa 100 ml:ssa

Mikrobiologinen laatu määritetään voimassa olevien SFS-standardien mukaisilla menetelmillä tai muulla vastaavalla menetelmällä.

Pakatun veden pH-arvon tulee olla vähintään 5,5 ja enintään 8,5.

4 §
Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1990 ja on voimassa vuoden 1994 loppuun.

Helsingissä 9 päivänä helmikuuta 1990

Ministeri
Pertti Salolainen

Ylitarkastaja
Mirja Hynönen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.