Asetus Suomenlinnan hoitokunnasta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Opetusministerin esittelystä säädetään Suomenlinnan hoitokunnasta 23 päivänä joulukuuta 1988 annetun lain (1145/88) 5§:n nojalla:
Tehtävät
1 §
Suomenlinnan hoitokunnan tehtävänä on valtioneuvoston vahvistamien perusteiden mukaan, siltä osin kuin ei ole toisin säädetty tai määrätty:
huolehtia Suomenlinnan alueen ja siellä olevien rakennusten, varustusten ja laitteiden hallinnosta;
huolehtia hallinnassaan olevien ja erikseen määrättyjen alueiden, rakennusten ja laitteiden hoidosta, kunnossapidosta sekä siivouksesta;
huolehtia hallinnassaan olevien ja erikseen määrättyjen alueiden, rakennusten ja laitteiden restauroinnista ja peruskorjauksista sekä Suomenlinnan kehittämisen edellyttämästä uudisrakentamisesta; sekä
huolehtia ja tehdä aloitteita Suomenlinnan kehittämisestä.
2 §
Suomenlinnalla tarkoitetaan tässä asetuksessa Helsingin kaupungin Töölön kylässä sijaitsevaa Suomenlinna-nimistä tilaa RN:o 6:2.
3 §
Pikku-Mustasaarella puolustusministeriön hallinnassa olevat rakennukset, varustukset ja laitteet jäävät tämän asetuksen tultua voimaan edelleen puolustusministeriön hallintoon.
Suomenlinnan suojelu ja valvonta kulttuurihistoriallisena muistomerkkinä kuuluu museovirastolle.
Hallinto
4 §
Suomenlinnan hoitokunnassa on johtajan virka. Lisäksi Suomenlinnan hoitokunnassa voi olla suunnittelupäällikön, kiinteistöpäällikön, suunnittelijan, isännöitsijän ja muita virkoja sekä tilapäisiä virkamiehiä ja työsopimussuhteista henkilöstöä.
5 §
Suomenlinnan hoitokunnan johtokuntaan nimittää opetusministeriö kolmeksi vuodeksi kerrallaan puheenjohtajan ja enintään kymmenen muuta jäsentä sekä näille henkilökohtaiset varamiehet. Johtokunnassa tulee olla edustettuina opetusministeriö, puolustusministeriö, valtiovarainministeriö, rakennushallitus, museovirasto, Helsingin kaupunki ja Suomenlinnan asukkaat. Lisäksi johtokunnan jäsenenä on hoitokunnan johtaja ja hänen varamiehenään hänen sijaisensa.
Henkilöstön edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus johtokunnassa.
Johtokunta voi asettaa keskuudestaan johtokunnalle asioiden valmistelua varten jaostoja. Jaostoon kuuluvan tulee olla johtokunnan varsinainen jäsen tai varajäsen.
Työjärjestyksessä määrätyissä asioissa päätösvaltaa voidaan siirtää jaostolle.
Johtokunta ja sen jaosto valitsevat keskuudestaan varapuheenjohtajan ja sihteerikseen jonkun Suomenlinnan hoitokunnan virkamiehistä.
6 §
Johtokunta kokoontuu puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kutsusta. Johtokunta ja jaosto ovat päätösvaltaisia, kun kokouksen puheenjohtaja mukaan luettuna vähintään puolet jäsenistä on läsnä.
Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan tulee päätökseksi mielipide, jota puheenjohtaja on kannattanut.
7 §
Johtokunnan tehtävänä on:
johtaa ja valvoa hoitokunnan toimintaa;
vahvistaa hoitokunnan työjärjestys;
tehdä vuosittain opetusministeriölle esitys hoitokunnan tulo- ja menoarvioksi sekä toiminta- ja taloussuunnitelmaksi;
tehdä esityksiä ja aloitteita Suomenlinnan alueen hallinnon, hoidon ja kunnostuksen kehittämisestä; sekä
käsitellä ja ratkaista muut laajakantoiset ja tärkeät asiat sekä muut työjärjestyksessä mainitut asiat.
8 §
Johtajan tehtävänä on johtokunnan alaisena:
johtaa, valvoa ja kehittää Suomenlinnan hoitokunnan toimintaa;
huolehtia johtokunnalle esiteltävien asioiden valmistelusta ja johtokunnan päätösten täytäntöönpanosta; sekä
ratkaista Suomenlinnan hoitokunnalle kuuluvat asiat, jotka eivät kuulu johtokunnan ratkaistavaksi ja joita ei työjärjestyksessä ole määrätty muun virkamiehen ratkaistavaksi.
9 §
Johtaja voi ottaa yksittäistapauksessa ratkaistavakseen asian, joka muutoin kuuluisi muun virkamiehen ratkaistavaksi.
Johtajan ollessa estynyt toimii hänen sijaisenaan työjärjestyksessä johtajan sijaiseksi määrätty virkamies.
Virkamiesten kelpoisuusvaatimukset
10 §
Yleisenä kelpoisuusvaatimuksena Suomenlinnan hoitokunnan virkoihin on sellainen taito ja kyky, jota viran menestyksellinen hoitaminen edellyttää. Sen lisäksi vaaditaan:
johtajan virkaan ylempi korkeakoulututkinto ja hallinnollista kokemusta;
suunnittelupäällikön virkaan korkeakoulussa suoritettu arkkitehdin tai diplomi-insinöörin tutkinto ja kokemusta rakennushankkeiden johtamistehtävistä;
kiinteistöpäällikön virkaan korkeakoulututkinto ja perehtyneisyys kiinteistötoimen tehtäviin;
suunnittelijan virkaan korkeakoulussa suoritettu arkkitehdin tutkinto; sekä
isännöitsijän virkaan opistotasoinen tutkinto.
Virkojen täyttäminen sekä virkavapauden myöntäminen
11 §
Johtajan nimittää valtioneuvosto viran oltua kolmenkymmenen päivän ajan haettavana ja johtokunnan annettua hakijoista lausuntonsa.
Suunnittelupäällikön ja kiinteistöpäällikön nimittää opetusministeriö johtokunnan esityksestä.
Muut virkamiehet ja työsopimussuhteessa olevan henkilökunnan ottaa johtaja.
12 §
Virkavapautta johtajalle myöntää opetusministeriö ja muille virkamiehille johtaja. Enintään kuukauden kestävän virkavapauden, jonka saamiseen virkamiehellä lain tai virkaehtosopimuksen nojalla on oikeus, myöntää johtajalle kuitenkin johtokunta.
13 §
Johtajan viran ollessa avoinna määrää sen väliaikaisen hoitajan opetusministeriö, joka määrää myös viran hoitamisesta virkavapauden aikana. Muun viran ollessa avoinna määrää sen väliaikaisen hoitajan johtaja.
Erityisiä säännöksiä
14 §
Työjärjestyksessä annetaan tarkemmat määräykset Suomenlinnan hoitokunnalle kuuluvien asioiden käsittelemisestä ja ratkaisemisesta sekä toimituskirjojen ja muiden asiakirjojen allekirjoittamisesta.
15 §
Johtokunnan ja jaoston puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja muiden jäsenten, varajäsenten, sihteerin ja johtokunnan kokouksessa kuullun asiantuntijan palkkioon sovelletaan, mitä valtion komiteoista on määrätty. Johtokunnan ja jaoston puheenjohtajalle ja jäsenelle voidaan suorittaa kokouspalkkioiden lisäksi kuukausipalkkiota, jonka suuruuden vahvistaa opetusministeriö.
16 §
Suomenlinnan hoitokunta kantaa ja vastaa valtion puolesta sekä valvoo tuomioistuimissa ja muissa viranomaisissa valtion etua ja oikeutta Suomenlinnan hallintaa, hallintoa, hoitoa ja kunnostusta koskevissa asioissa, jollei toisin ole säädetty.
17 §
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1989.
Ennen asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
Helsingissä 17 päivänä helmikuuta 1989
Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoOpetusministeri Christoffer Taxell